AMERIČKI KONTRA-ADMIRAL PORUČUJE IZ SPLITA: Nosač Hari Truman može odmah da dejstvuje i da zaplovi bilo gde

Novosti online

14. 02. 2022. u 20:28

KONTRA-ADMIRAL Kurt Renšav komandant 8 borbene grupe u kojoj je i nosač aviona "Hari Truman", koji je usidren kod Splita, kaže da o njihovom delovanju odlučuje američko Ministarstvo odbrane.

АМЕРИЧКИ КОНТРА-АДМИРАЛ ПОРУЧУЈЕ ИЗ СПЛИТА: Носач Хари Труман може одмах да дејствује и да заплови било где

Foto Tanjug/AP

On je dodao da su zasad u Sredozemlju, ali da su spremni da odu bilo gde.

Na pitanje može li reći šta je u ovom trenutku sledeći korak, on kaže da pokušavaju da o operativnom delovanju ne govore.

-U poslednje je vreme situacija veoma dinamična. Kao što možda znate, u decembru smo bili raspoređeni na Bliski istok, ali je ministar odbrane odlučio da ćemo zasad delovati na Sredozemlju. Ne možemo govoriti o tome kuda idemo dalje, ali spremni smo otići bilo kuda, rekao je Renšav kaže da saveznicima, barem s vojne strane, šalju poruku da NATO savez nikad nije bio snažniji.

-Naša sposobnost da se prebacimo s američke kontrole na komandnu strukturu NATO-a dokazuje koliko je ova organizacija agilna i koliko blisko svi sarađujemo, rekao je kontra-admiral.

Foto Tanjug/AP

Tokom vežbe „Neptunstrajk 2022“, kaže, sarađivali su s 21 zemljom partnerom u okviru NATO-a.

-Smatram da je vrlo impresivno što smo se toliko brzo prilagodili i, ponavljam, dokazuje koliko je Savez snažan, kaže Renšav.

Foto Tanjug/AP

Na konstataciju da, ako bude potrebno, mogu trenutno da deluju, Renšav odgovara potvrdno i dodaje da je jedna od njihovih najvećih prednosti izuzetna agilnost, mogu se kretati svuda po moru i njihovi avioni mogu da uzleću sa bilo kojeg mesta na moru.

“Plug and Play” informatički je termin, ali i na nas se može primeniti, možemo se priključiti koalicionim snagama bilo gde na svetu, rekao je, između ostalog, Renšov za zagrebačku N1 tv.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri