PREDSEDNIK NEMAČKE SE OBRATIO PUTINU: Prvi javni nastup od reizbora - i odmah prozivka na račun Rusije

Novosti onlajn

13. 02. 2022. u 17:01

NOVI-stari predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da postoji „pretnja rata“ i pozvao da se zajedno traže načini garancije mira na kontinentu.

ПРЕДСЕДНИК НЕМАЧКЕ СЕ ОБРАТИО ПУТИНУ: Први јавни наступ од реизбора - и одмах прозивка на рачун Русије

Tviter @gfabianmedina

- Odsustvo rata na našem kontinentu je postalo nešto što se podrazumeva. Zaštita prijatelja, mir sa susedima, 30 godina od ujedinjenja – kakav blagoslov za našu državu. Međutim, ovih dana smo saznali, što smo trebali da znamo – mir nije nešto što se podrazumeva, na njemu treba raditi, kroz dijalog, a nekad uz pomoć jasnoće, obuzdavanja, odlučnosti. Sve to je danas potrebno. Što se tiče jasnoće, može se mnogo diskutovati o razlozima povećanja ponora između Rusije i Zapada, ali nešto je sigurno: mi se nalazimo u situaciji pretnje vojnog konflikta, rata u istočnoj Evropi i za to odgovornost snosi Rusija - rekao je Štajnmajer, govoreći u Federalnoj skupštini nakon reizbora za predsednika.

Predsednik se izjasnio protiv kritike zapadne demokratije.

- Naša demokratija je jaka, jer je ona razumljiva njenim građanima… Demokratije nisu sve iste, ali ih jedno povezuje: ne tražimo konfrontaciju sa spoljnim svetom, želimo mir sa susedima, uzajamno poštovanje. To je opšti signal iz Vašingtona, Pariza i Berlina - izjavio je Štajnmajer.

On je podsetio na principe OEBS-a koji ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i pozvao na „obnavljanje ovog neprocenjivog nasleđa“. Pored toga, on se obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

- Tražite sa nama put koji garantuje mir u Evropi - izjavio je Štajnmajer.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati