DOKAZ DA SE UKRAJINCI SPREMAJU ZA NAPAD NA DONBAS? Zvaničnik iz Luganjska o najnovijem potezu zapadnih zemalja

Novosti online

13. 02. 2022. u 11:32

POVLAČENjE predstavnika Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije iz Specijalne posmatračke misije OEBS-a nije povezano sa vojnom opasnošću, već može biti priprema za veliku provokaciju u Donbasu od strane Kijeva i njegovih zapadnih pokrovitelja, izjavio za predstavnik Luganske Narodne Republike Rodion Mirošnik.

ДОКАЗ ДА СЕ УКРАЈИНЦИ СПРЕМАЈУ ЗА НАПАД НА ДОНБАС? Званичник из Лугањска о најновијем потезу западних земаља

Ukrajinska vojska / Arhiva

- Opoziv predstavnika EU, SAD i Britanije iz sastava posmatračke misije OEBS-a je svestan korak Zapada da blokira protok zvaničnih informacija iz Ukrajine i vojna opasnost nema nikakve veze sa tim. Ovo je priprema neke velike provokacije - istakao je Mirošnik.

Predstavnik LNR je precizirao da provokacije spremaju "Kijev i njegovi zapadni pokrovitelji". Mirošnik je dodao da bi realizacija namere o opozivu predstavnika OEBS-a lišila misiju mogućnosti da ispunjava svoje dužnosti u skladu sa mandatom.

- Bez odluka OEBS-a, Zapad će zatvoriti svoje, ne baš svevideće, ali međunarodno posmatračko oko koje saopštava zvanične podatke o situaciji u Ukrajini. To se nije desilo od marta 2014. godine, čim je doneta odluka OEBS-a o formiranju Specijalne posmatračke misije. Njeni predstavnici nalazili su se na teritoriji u periodima teških borbenih dejstava i 2014. i 2015. Dakle, nije reč o vojnoj opasnosti - objasnio je sagovornik agencije.

Ranije je televizija "Si-En-En", pozivajući se na informisane izvore, javila da američka administracija u svetlu krize oko Ukrajine namerava da povuče svoje posmatrače iz misije OEBS-a.

Kako je kasnije izjavio lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, američki predstavnici u posmatračkoj misiji već su spakovali kofere, ali za sada nisu napustili Ukrajinu, njihov odlazak bi značio da je Kijev spreman za provokacije u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Ukrajinska vojska je u poslednje vreme koncentrisala polovinu snaga u Donbasu i redovno granatira ustanike, između ostalog korišćenjem i zabranjene tehnike – turskih udarnih bespilotnih letelica "Bajraktar", kao i sistema "Smerč" i "Uragan". Osim toga, na raspolaganju imaju protivtenkovske raketne sisteme "Džavelin" koje su isporučile Sjedinjene Američke Države kao vojnu pomoć. Moskva je više puta skretala pažnju Vašingtona i evropskih zemalja da ukrajinske vlasti na sve moguće načine pokušavaju da sabotiraju primenu Minskih sporazuma.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET - Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave