ITALIJA SKINULA MASKE! Prvi korak ka normalnijem životu, ukoliko virus ne „podivlja“

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

11. 02. 2022. u 14:49

POSTEPENO ublažavanje antikovid mera je počelo u Italiji. Broj pozitivnih se postepeno smanjuje, ukinuta je obaveza nošenja maski na otvorenom, učinjen prvi korak ka normalnijem životu.

ИТАЛИЈА СКИНУЛА МАСКЕ! Први корак ка нормалнијем животу, уколико вирус не „подивља“

Foto: Tanjug/AP Photo

Sanitarne vlasti propisale su kako mere tako i preporuke građanima računajući na neohodni stepen odgovornosti jer soj omikron se prenosi veoma brzo pa maske treba nositi sa sobom i stavljati ih u situacijama kada se nalazimo u okruženju više osoba, ili na mestima gde se okuplja svet radi nekog događaja ili slavlja. Dakle nosićemo masku uz sebe da bi je stavljali u takvim situacijama kako bi zaštitili i sebe i druge.

Ko praktikuje sport nije obavezan da stavlja masku na lice ali gde je to mogućno potrebno je održavati distancu. Masku nisu obavezna da nose deca ispod 6 godina. Ali u zatvorenom javnom prostoru ostaje obaveza nošenja maski i to FFP2 (N95). U restoranu se skida samo tokom konzumiranja hrane.

Rečju, pandemija će se držati pod kontrolom, ali se propisuju blaže mere i u školama u pogledu izolacije učenika koji su vakcinisani. Neće se zatvarati odelenja ako ima manje od pet učenika pozitivnih na koronu, već će oni odlaziti u karantin koji je smanjen na pet dana. Kontrolni antigenski testovi za učenike su besplatni.

Virolozi upozoravaju građane na obazrivost i odgovornost jer će skidanjem maski na otvorenom doneti nešto više pozitivnosti ali treba živeti bez straha ako je osoba vakcinisana tri puta. Samo ako virus zaista bude sišao, postepeno, na tačku malog rizika možda će se, do 31 marta, ukinuti obaveza nošenja maske i u zatvorenom prostoru. Do tog datuma je i proglašeno vanredno stanje zbog pandemije u Italiji. Sve ovo pod uslovom da se ne pojavi nova varijanta virusa koji bi mogao da bude agresivniji od postojećeg.

Ostaju na snazi dosadašnje mere i zahtev za vakcinisanjem trećom dozom bez obzira na starosno doba. Tu su sanitarne vlasti stavile ozbiljnu rampu jer nakon četiri meseca od druge doze ko ne primi treću ističe mu zelena sanitarna karta bez koje ne može da uđe bilo gde. Obavezno vakcinisanje kao uslov za odlazak na posao svih stanovnika preko 50 godina već je na snazi od 15. januara pa tako i obavezno posedovanje zelene sanitarne karte, koja se za sada još može dobiti na osnovu urađenog testa ali koji ima važnost samo 48, odnosno 72 sata.

BONUS VIDEO: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!