NAJVEĆI AUSTRALIJSKI RATNI BROD „OSAKAĆEN“: Nestala struja na celom nosaču helikoptera u sred misije na moru, izbila epidemija korona virusa

Novosti online

31. 01. 2022. u 18:05

MINISTARSTVO odbrane Australije potvrdilo je da je na njenom najvećem ratnom brodu došlo do nestanka struje tokom misije isporučivanja humanitarne pomoći pacifičkoj ostrvskoj državi Tongi.

НАЈВЕЋИ АУСТРАЛИЈСКИ РАТНИ БРОД „ОСАКАЋЕН“: Нестала струја на целом носачу хеликоптера у сред мисије на мору, избила епидемија корона вируса

Foto tviter senator_patrick

-Očekuje se da stignu civilni specijalisti i „izvrše procenu pogođenih sistema, saopštilo je Ministarstvo odbrane u ponedeljak.

Saopštenje je izdato nakon što je australijski nacionalni emiter Ej-Bi-Si, otkrio da je brod i dalje van funkcije nakon što višednevni radovi na popravci nisu uspeli da reše situaciju sa strujom.

Kraljevska australijska mornarica „još uvek ima problema sa spoljnim komunikacijama“, dok timovi za popravke rade u teškim uslovima na popravci broda, navodi Ej-Bi-Si.

Vest je pokrenula neka pitanja o stanju australijske vojske.

Nezavisni senator Rek Patrik, koji predstavlja Južnu Australiju, rekao je da ga je prijavljeni "potpuni nestanak struje" "značajno zabrinuo", jer vojni hardver treba da funkcioniše tako da obezbedi rad svih sistema kako bi brod bio u funkciji.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane odbacilo je tvrdnju da je otkazao i rezervni sistem za napajanje broda.

Vojni izvori su naveli da su osnovne funkcije broda, poput zamrzivača, bile operativne, kao i klimatizacija u „većini delova broda“.

HMAS Adelaide je nosač za helikoptere klase Kanbera i najveći brod u Kraljevskoj australijskoj mornarici. Ranije ovog meseca, poslata je u Tongu da isporuči humanitarnu pomoć posle podvodne vulkanske erupcije i cunamija u Tongi 14. januara.

Dok je bio na putu, došlo je do izbijanja epidemije korone na brodu, ukupno 23 slučaja koje je Ministarstvo odbrane prijavilo prošle nedelje. Vlada Tonge dozvolila je brodu da pristane u sredu i iskrca 40 tona tereta za pomoć uprkos zabrinutosti zbog bolesti. Dozvola za pristajanje bila je uslovljena isplovljavanjem broda odmah nakon toga, prenosi RT.

U izveštaju koji citira Ej-Bi-Si kapetan Stjuart Voters je napisao da je osoblju pogođenom kovidom „pružena medicinska nega i podrška".

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO- KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

MIHIN BRAT OTKRIO: Zašto Arijana nije došla u Beograd - ko će od Sinišine porodice biti na tribinama