BRITANSKA VOJSKA DOBILA NOVE JURIŠNE HELIKOPTERE: Apač AH-64E ulazi u službu

P. Z. S. / ukdefencejournal.org.uk

24. 01. 2022. u 00:55

NOVI jurišni helikopter britanske vojske Apač AH-64E uveden je u službu.

БРИТАНСКА ВОЈСКА ДОБИЛА НОВЕ ЈУРИШНЕ ХЕЛИКОПТЕРЕ: Апач АХ-64Е улази у службу

Foto: Izraelske odbrambene snage

Pedeset helikoptera Apač AH-64E verzije kupljeno je od Sjedinjenih Država, a 14 ih je do sada isporučeno Britanskoj vojsci.

AH-64E zamenjuje Apač Mk.1, koji je ušao u službu 2001. godine i pokazao se kao sredstvo za pobedu u Avganistanu i Libiji. AH-64E koji je napravio Boing ima novi pogon i lopatice rotora sa poboljšanim letačkim performansama; poboljšani su nišani i senzori; komunikacioni sistemi za deljenje podataka sa drugim helikopterima, sistemima aviona bez posade i kopnenim snagama; i ugrađene dijagnostičke sisteme održavanja za povećanje dostupnosti aviona.

Komandni oficir 3. puka armijskih vazduhoplovnih snaga, potpukovnik Simon Vilsei je rekao:

- AH-64E Apač je jurišni helikopter 21. veka koji je smrtonosniji, agilniji, izdržljiviji i integrisaniji i poboljšaće način na koji se vojska bori. To je centralni deo borbenih sposobnosti Britanske vojske i Vojnika budućnosti (Future Soldier). Ono što je ključno za poboljšane sposobnosti AH-64E je njegova sposobnost da se integriše sa drugim kopnenim i vazdušnim sredstvima, omogućavajući nam da delimo informacije kako bismo mogli da pronađemo i udarimo neprijatelja pre nego što naše snage same budu meta.

Svi u puku – posada, inženjeri i zemaljska posada – ponosni su i uzbuđeni što će biti prva jedinica u kojoj će AH-64E biti u službi. Uložili smo u obuku naših ljudi kako bismo maksimalno iskoristili ono što možemo da uradimo sa tako naprednim helikopterom.

Britanska vojska saopštila je da će 3. puk, deo borbenog tima 1. vazduhoplovne brigade, biti prva jedinica koja će postaviti AH-64E, sa inženjerima i posadom koji će ići na kurseve obuke u SAD kako bi se pripremili za upravljanje helikopterom.

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)