ŠTA JE AMERIKA PORUČILA RUSIJI? Ceo svet pomno prati situaciju, Vašington traži potpunu tajnost

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

26. 01. 2022. u 21:19

MINISTARSTVO inostranih poslova Rusije saopštilo je u sredu uveče da je američki ambasador u Moskvi DŽon Salivan predao zameniku ministra ruskog MIP-a Aleksandru Grušku pismeni odgovor SAD na ruski predlog garancija bezbednosti koji je bio predat u decembru prošle godine i objavili su ga mnogi mediji.

ШТА ЈЕ АМЕРИКА ПОРУЧИЛА РУСИЈИ? Цео свет помно прати ситуацију, Вашингтон тражи потпуну тајност

Foto: Profimedia/Ilustracija

Amerikanci insistiraju da u Moskvi ne objave pismene odgovore dobijene iz Vašingtona jer kako je kazao Entoni Blinken američki državni sekretar diplomatija ima više šansi na uspeh ako se vode tajni pregovori. Blinken se nada da će se u Moskvi složiti sa tim američkim stavom.

Obraćajući se ruskim parlamentarcima ruski ministar Sergej Lavrov je u sredu popodne kazao da Rusija neće objaviti tekst američkog odgovora o garancijama bezbednosti ako na to insistiraju u Vašingtonu. Doduše Lavrov smatra da bi se javnost trebala upoznati sa suštinom američkog odgovora. Da podsetimo Moskva traži da se u blizini njenih granica ne postavljaju rakete srednjeg dometa kojima se mogu gađati ciljevi u Rusiji, kao ni da se u NATO primaju Gruzija i Ukrajina.

Američki političari su i do sada govorili da neće prihvatiti traženje Rusije da se NATO ne širi na istok. Doduše oni i ne govore da će brzo biti primljene Ukrajina i Gruzija jer ne ispunjavaju uslove i trebaju da provedu reforme kao i da smanje korupciju.

U Vašingtonu su objasnili da je suvereno pravo svake države da odlučuje sama hoće li postati članica NATO-a i da su "vrata tog vojnog saveza otvorena za sve demokratske zemlje" koje sipunjavaju određene uslove.

Šta je u tom dokumentu napisano da bi se o njemu tajno razgovaralo tek će se videti. Ali najviši američki rukovodioci tvrde da su se oni konsultovali sa svojim saveznicima u Evropi kao i sa rukovodstvom Ukrajine. Upravo zato što članice NATO-a znaju šta piše u američkom odgovoru a to znaju i političari u Kijevu logično je da će o tome i Rusi morati pre ili kasnije upoznaju svoju javnost sa tekstom koji je u sredu predao ambasador SAD u Moskvi Salivan zameniku ministra RF Aleksandru Grušku.

BONUS VIDEO: Najnoviji ruski dron "Orion" razneo metu u paramparčad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

MINSK UPOZORAVA KIJEV: Ukrajinski diverzanti ulaze na teritoriju Belorusije