BEZ CEPIVA KAO U ZATVORU: Italija uvela stroga ograničenja za svoje građane koji nisu primili vakcinu

M. J.

23. 01. 2022. u 06:45

PRESTALI su da izlaze i protestuju na trgovima, ali žive u jednoj vrsti izolacije, istina po sopstvenom opredeljenju: oni su takozvani antivakseri u Italiji, koji bez sanitarne propusnice ne mogu gotovo nikuda. Mnogi od njih kažu - žive život "bez milosti".

БЕЗ ЦЕПИВА КАО У ЗАТВОРУ: Италија увела строга ограничења за своје грађане који нису примили вакцину

Foto EPA

Osim što već nekoliko meseci ne mogu da uđu u barove, restorane, bilo koju ustanovu kulture, teretanu, bazene, bez takozvane zelene karte, od četvrtka ne mogu ni kod lekara osim sa negativnim testom čija je važnost 48 ili 72 sata. Isto važi i ukoliko žele u apoteku, kod optičara, frizera, u knjižaru, prodavnicu igračaka, poštu, banku...

Čak ni u policijsku stanicu, ukoliko nešto žele da prijave, ili u sud, ne mogu bez propusnice i negativnog kovid-testa. Da bude još gore, dokaz da nisu pozitivni na kovid 19 plaćaju iz sopstvenog džepa, a ukoliko ih negde zateknu bez sertifikata, kazne su između 400 i 1.500 evra.

Italija je odlučila i da od 15. februara uvede obaveznu vakcinaciju za sve osobe starije od 50 godina ukoliko žele da dođu na radno mesto, u suprotnom sledi suspenzija sa posla.

Poslodavac može da ih "zameni" sa nekim drugim radnikom koji je vakcinisan, a i da im ne isplaćuje zaradu sve dok se ne vakcinišu. Radno mesto može da im "čuva" samo izvesno vreme, najčešće oko dve nedelje, ukoliko uspeju da od lekara dobiju bolovanje i tako "zavaraju" poslodavca. Ukoliko se otkrije da je bolovanje lažno, sledi suspenzija sa posla. Ko pokuša da na prevaru uđe na radno mesto bez sanitarnog sertifikata, kazne su do 1.500 evra. Za one građane koji imaju više od 50 godina a nisu zaposleni, takođe važi pravilo da moraju da se vakcinišu, sem što je za njih novčana kazna samo 100 evra.

Za one koji nisu vakcinisani stroga pravila o zabrani pristupa barovima, sportskim objektima, važi i ukoliko su oni na otvorenom. Takođe, nevakcinisani ne mogu u gradski prevoz, pa su prinuđeni da dodatno troše novac i na benzin.

Životne potrebe Italijani koji nisu vakcinisani mogu da zadovolje na vrlo malo mesta: mogu da odu na pijacu, u samoposlugu, da kupe novine i cigarete, ali samo na kioscima sa spoljne strane na šalteru. I to je sve.

NAVALA NA PUNKTOVE

ZBOG velikih ograničenja koja su 20. januara stupila na snagu, Italijani koji se dosad nisu cepili u velikoj meri se predomišljaju. Redovi na vakcinalnim punktovima širom Italije sve su duži, a nadležni ističu da i više od 15.000 ljudi dnevno primi prvu dozu neke od odobrenih vakcina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna