UN POZIVAJU NA MIR PRED OLIMPIJADU: Sledećeg meseca u Pekingu počinju Zimske olimpijske igre

Tanjug

21. 01. 2022. u 10:00

PREDSEDNIK Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdula Šahid apelovao je na 193 zemlje članice UN da preduzmu „konkretne akcije” za promovisanje mira tokom Zimskih olimpijskih igara koje će biti održane sledećeg meseca u Pekingu.

УН ПОЗИВАЈУ НА МИР ПРЕД ОЛИМПИЈАДУ: Следећег месеца у Пекингу почињу Зимске олимпијске игре

Foto AP

Šahid je pozvao sve zaraćene strane u sukobima širom sveta „da hrabro pristanu na istinski međusobni prekid vatre” tokom olimpijskog primirja na koje je pozvala Generalna skupština, prenosi agencija AP.

Generalna skupština UN je 2. decembra prošle godine konsenzusom usvojila rezoluciju kojom se podseća na drevnu grčku tradiciju „ekeherija” ili „olimpijsko primirje”, čiji je cilj bio da se ohrabri uspostavljanje mirnog okruženja i obezbedi bezbedan prolazak i učešće sportista na igrama.

Rezolucijom je upućen apel svim državama članicama UN da „poštuju olimpijsko primirje, pojedinačno i kolektivno” u periodu od nedelju dana pre početka 24. Zimskih olimpijskih igara u Pekingu pa sve do nedelju dana posle održavanja Paraolimpijskih igara.

Olimpijske igre traju od 4. do 20. februara, a zatim Paraolimpijada od 4. do 13. marta.

U Šahidovom apelu se pozivaju sve zemlje „da preduzmu konkretne akcije na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i svetskom nivou kako bi promovisale i ojačale kulturu mira i harmonije zasnovane na duhu olimpijskog primirja.”

U apelu se navodi da su Ujedinjene nacije i Međunarodni olimpijski komitet unapredili saradnju i da je MOK odlučio da istakne zastavu UN na Olimpijskom stadionu i u olimpijskim selima kao izraz zajedničkih ciljeva dve organizacije, kao što su „promocija mira, međusobnog razumevanja i dobre volje među nacijama i narodima”.

BONUS VIDEO:

Amerikanac propevao na srpskom zbog Novaka Đokovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)