UN POZIVAJU NA MIR PRED OLIMPIJADU: Sledećeg meseca u Pekingu počinju Zimske olimpijske igre

Tanjug

21. 01. 2022. u 10:00

PREDSEDNIK Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdula Šahid apelovao je na 193 zemlje članice UN da preduzmu „konkretne akcije” za promovisanje mira tokom Zimskih olimpijskih igara koje će biti održane sledećeg meseca u Pekingu.

УН ПОЗИВАЈУ НА МИР ПРЕД ОЛИМПИЈАДУ: Следећег месеца у Пекингу почињу Зимске олимпијске игре

Foto AP

Šahid je pozvao sve zaraćene strane u sukobima širom sveta „da hrabro pristanu na istinski međusobni prekid vatre” tokom olimpijskog primirja na koje je pozvala Generalna skupština, prenosi agencija AP.

Generalna skupština UN je 2. decembra prošle godine konsenzusom usvojila rezoluciju kojom se podseća na drevnu grčku tradiciju „ekeherija” ili „olimpijsko primirje”, čiji je cilj bio da se ohrabri uspostavljanje mirnog okruženja i obezbedi bezbedan prolazak i učešće sportista na igrama.

Rezolucijom je upućen apel svim državama članicama UN da „poštuju olimpijsko primirje, pojedinačno i kolektivno” u periodu od nedelju dana pre početka 24. Zimskih olimpijskih igara u Pekingu pa sve do nedelju dana posle održavanja Paraolimpijskih igara.

Olimpijske igre traju od 4. do 20. februara, a zatim Paraolimpijada od 4. do 13. marta.

U Šahidovom apelu se pozivaju sve zemlje „da preduzmu konkretne akcije na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i svetskom nivou kako bi promovisale i ojačale kulturu mira i harmonije zasnovane na duhu olimpijskog primirja.”

U apelu se navodi da su Ujedinjene nacije i Međunarodni olimpijski komitet unapredili saradnju i da je MOK odlučio da istakne zastavu UN na Olimpijskom stadionu i u olimpijskim selima kao izraz zajedničkih ciljeva dve organizacije, kao što su „promocija mira, međusobnog razumevanja i dobre volje među nacijama i narodima”.

BONUS VIDEO:

Amerikanac propevao na srpskom zbog Novaka Đokovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LIDER SEVERNE KOREJE: Vojska da stabilizuje snabdevanje lekovima