PODSTIČE USIJANE GLAVE U KIJEVU NA GRAĐANSKI RAT: Kremlj o najnovijim Bajdenovim pretnjama Rusiji

Novosti onlajn

20. 01. 2022. u 12:25

NOVE američke pretnje sankcijama Rusiji mogu da usade pogrešne nade nekim predstavnicima ukrajinskog rukovodstva, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Kako kaže, to bi moglo da ih podstakne da ponovo pokrenu građanski rat u zemlji.

ПОДСТИЧЕ УСИЈАНЕ ГЛАВЕ У КИЈЕВУ НА ГРАЂАНСКИ РАТ: Кремљ о најновијим Бајденовим претњама Русији

Foto AP

- Sve te izjave mogu da doprinesu destabilizaciji situacije, jer bi mogle da uliju potpuno pogrešne nade usijanim glavama nekih predstavnika Ukrajine, ukrajinskog rukovodstva. Oni bi potajno mogli da reše da ponovo pokrenu građanski rat u svojoj zemlji i pokušaju da reše problem jugoistoka Ukrajine vojnim putem - upozorio je portparol Kremlja povodom pretnji američkog lidera Džozefa Bajdena neviđenim sankcijama Rusiji.

Peskov je napomenuo da je Rusija više puta reagovala na tvrdnje o pripremi navodne invazije na Ukrajinu.

- Ne mislim da treba nastaviti sa komentarisanjem, jer se takve izjave faktički neprekidno ponavljaju. Smatramo da one ni na koji način ne doprinose smanjenju tenzija koje su sada nastale u Evropi - ocenio je portparol.

S tim u vezi, on je primetio da se pretnje i upozorenja da će „Rusija platiti visoku cenu zbog nekakvih hipotetičkih aktivnosti čuju svakodnevno – od prosečnog stručnog nivoa do nivoa lidera država“.

- To se dešava sa zavidnom postojanošću, bar poslednjih mesec dana - dodao je.

Istovremeno, Peskov je konstatovao da se signali iz Vašingtona o spremnosti razmatranja teme neraspoređivanja strateškog oružja u Ukrajini mogu okarakterisati pozitivno.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden izjavio je ranije da bi invazija Rusije na Ukrajinu bila katastrofa za Moskvu i da joj predstoje neviđene sankcije koje podrazumevaju zabranu ruskim bankama da koriste dolare, ukoliko se odluči na taj korak.

Bajden je takođe priznao da postoji mogućnost postizanja nekog dogovora sa Rusijom po pitanju nerazmeštanja strateškog naoružanja u Ukrajini.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Ruski zvaničnici iz dana u dan izjavljuju da se ruska vojska nalazi na sopstvenoj teritoriji i, prema tome, niko nema pravo da postavlja zahteve u vezi sa njenim kretanjem.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!