KART BLANŠ ZA UKRAJINU: Zaharova napominje da su civili na udaru na istoku zemlje

Tanjug

20. 01. 2022. u 12:46

VOJNA pomoć Zapada tumači se u Ukrajini kao kart blanš za vojnu operaciju u Donbasu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

КАРТ БЛАНШ ЗА УКРАЈИНУ: Захарова напомиње да су цивили на удару на истоку земље

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

- Samo poslednjih meseci Vašington je isporučio Ukrajini 30 protivtenkovskih raketnih sistema 'Džavelin' i 180 raketa za njih - rekla je Zaharova na brifingu.

Osim toga, po medijskim podacima, SAD se spremaju da pošalju Ukrajini oružje u vrednosti od 20 miliona dolara, navela je portparolka.

- U Ukrajini se takva pomoć doživljava kao kart blanš za sprovođenje vojne operacije u Donbasu - istakla je diplomata.

S tim u vezi, Zaharova je napomenula da Oružane snage Ukrajine ne prestaju da pucaju na civilno stanovništvo na istoku zemlje.

- Prema podacima specijalne posmatračke misije OEBS-a, posle Nove godine primirje je prekršeno već više od tri hiljade puta - dodala je.

Zapad prikriva pripremu vojne provokacije

Šireći tvrdnje o navodnoj pripremi „ruske invazije“ na Ukrajinu, Zapad pokušava da prikrije predstojeće sopstvene vojne provokacije, istakla je portparolka ruskog MIP-a.

- Uvereni smo da je svrha ove kampanje stvaranje informativnog pokrića za pripremu sopstvenih provokacija velikih razmera, uključujući i vojne, koje mogu da imaju najtragičnije posledice po regionalnu i globalnu bezbednost - upozorila je Zaharova.

S tim u vezi, Zaharova je navela da bojazan Moskve potvrđuju najnovija saopštenja medija koji se pozivaju na zvanične strukture i izvore.

- Britanija već nekoliko dana šalje oružje u Ukrajinu svojim vojno-transportnim avionima ratnog vazduhoplovstva. To je već sasvim očigledno, organizovano je najmanje šest letova, svaka letelica može da nosi do 77,5 tona tereta, odnosno ukupno otprilike 460 tona naoružanja - konstatovala je portparolka.

Podsetimo, zamenik ministra odbrane Džejms Hipi potvrdio je u sredu da je Velika Britanija isporučila Ukrajini nekoliko hiljada lakih protivtenkovskih raketa. Prethodno je ministar odbrane Ben Volas rekao da će London poslati Ukrajini ovo naoružanje za potrebe „samoodbrane“.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Ruski zvaničnici iz dana u dan izjavljuju da se ruska vojska nalazi na sopstvenoj teritoriji i, prema tome, niko nema pravo da postavlja zahteve u vezi sa njenim kretanjem.

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

( Sputnjik )

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)