STOLTENBERG: Predložio sam da se što pre nastave pregovori o bezbednosti sa Rusijom

Novosti onlajn

18. 01. 2022. u 16:01

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je predložio saveznicima i Moskvi da se u okviru Saveta Rusija-NATO što pre nastave pregovori o bezbednosti.

СТОЛТЕНБЕРГ: Предложио сам да се што пре наставе преговори о безбедности са Русијом

Foto: Yves Herman, Pool via AP

- Sada je glavni zadatak ostvariti napredak na političkom nivou. Saveznici u NATO spremni su da se ponovo sastanu sa predstavnicima Rusije. Danas sam pozvao Rusiju i saveznike da učestvuju u nizu sastanaka u okviru Saveta Rusija-NATO u najskorije vreme, kako bismo razgovarali o onome što zabrinjava nas, ali i Rusiju - rekao je Stoltenberg u Berlinu na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Za NATO je najvažnije, rekao je on, da se ne dopusti vojni napad na Ukrajinu.

U Briselu je prošle srede održan sastanak Saveta Rusija-NATO. Sastanak je usledio nakon razgovora o bezbednosnim garancijama između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, održanih 9-10. januara u Ženevi. U četvrtak, posle zasedanja Saveta Rusija-NATO, održane su konsultacije na bečkoj platformi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Povod za razgovore je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

O „Severnom toku 2“

Generalni sekretar NATO rekao je da je za Alijansu, kada je reč o „Severnom toku 2“, važno da se izvrši diversifikacija izvora isporuka gasa.

- Saveznici imaju različita gledišta po pitanju ‘Severnog toka 2’. Ali, svi se slažu u stavu da je važno diversifikovati izvore isporuka energenata iz različitih razloga - kako ekoloških, tako i bezbednosnih, rekao je on.

BONUS VIDEO:

PANIKA U AMERICI: Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!