NITI PRETIMO, NITI POSTAVLJAMO ULTIMATUME: Rusija jasna - "Mi samo upozoravamo!"

Novosti onlajn

17. 01. 2022. u 20:41

PREDLOG Moskve o garancijama bezbednosti nije ultimatum ili pretnja, već upozorenje, izjavio je zamenik šefa diplomatije Rusije Aleksandar Gruško u intervjuu listu „Komersant“.

НИТИ ПРЕТИМО, НИТИ ПОСТАВЉАМО УЛТИМАТУМЕ: Русија јасна - Ми само упозоравамо!

Foto D. Dozet

- Mi ne pretimo nikome. Mi upozoravamo. Naš stav je apsolutno jasan i predvidljiv. Mi smo ga jasno izložili i sada čekamo isto tako poštenu reakciju - izjavio je diplomata, dodavši da NATO odlično zna koje vojno-tehničke mere može preduzeti Rusija.

- Mi svoje mogućnosti ne krijemo, delujemo vrlo transparentno - dodao je Gruško.

Istovremeno, kako je primetio zamenik ministra, konkretne mere će zavisiti od toga koji vojni potencijal može biti iskorišćen protiv interesa Rusije.

On je istakao da će Moskva odlučiti da li će nastaviti dijalog sa NATO-om i Sjedinjenim Državama o bezbednosnim garancijama Rusije, nakon "pisanog odgovora na pisane predloge" Rusije.

Gruško je odbacio navode da Rusija svojim predlozima o bezbednostnim garancijama pokušava da vrati zone uticaja u svetu.

- Svakom, čak i neupućenom čoveku je jasno da projekat širenja NATO-a ima dva geopolitička zadatka. Prvi je, upravo, uspostavljanje zone uticaja i njeno širenje, Drugi je, traganje za protivnikom. Kako bi nekako opravdali to, pripisuju nam nameru da želimo da vratimo zone uticaja. U stvari, oni samo žele da uspostavljaju i maksimalno šire takve zone - zaključio je diplomata.

 

BONUS VIDEO:

DRAMA U VAŠINGTONU: Evakuisan Kapitol zbog jezive pretnje

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAJMANJE PETORO POVREĐENIH U LONDONU: Tribina se srušila na probi parade konjičke garde