UKIDAJU PRETPLATU ZA BBC? Vlada Borisa DŽonsona razmatra finansiranje britanskog javnog servira

Tanjug

17. 01. 2022. u 20:36

VLADA konzervativnog premijera Borisa Džonsona najavila je danas da će zamrznuti finansiranje medijske korporacije BBS na dve godine i započeti debatu o tome da li bi pretplata za britanski javni servis trebalo da se nastavi u eri moderne televiziije, što je izazvalo negodovanje opozicije i optužbe za "kulturni vandalizam".

УКИДАЈУ ПРЕТПЛАТУ ЗА ББЦ?  Влада Бориса Џонсона разматра финансирање британског јавног сервира

Foto AP

Ministarka kulture u Džonsonovom kabinetu Nadin Doris izjavila je danas u parlamentu da bi Bi Bi Si, medijska kuća koja je u srži britanskog kulturnog života, morala da postane jednostavnija, štedljivija organizacija u vreme kada se britanska javnost suočava sa porastom troškova za energente i poreze, prenosi Rojters.

Dorisova je izjavila da vlada namerava da zamrzne do 2024. godine iznos pretplate za BBC na 159 funti (217 američkih dolara) godišnje po domaćinstvu, da bi posle tog roka, u naredne četiri godine, pretplata mogla da se usklađuje sa stopom inflacije.

Ona je najavila da će ove godine za Bi Bi Si biti izdvojeno oko 3,7 milijardi funti, međutim poznavaoci prilika i analitičari najavljujuda da će budžet neuslklađen sa stopom inflacije primorati ovu medijski korporaciju da smanji obim svojih usluga.

Britanski premijer najavio je da namerava da ukine televizijsku pretplatu, što je izazvalo lavinu kritika opozicije.

Laburistička stranka smatra da Džonson tim planom želi da skrene pažnju sa svog "parti gejta" i žurki koje je organizovao u sedištu vlade tokom lokdauna.

- To je deo strategije skretanja pažnje sa sklandala zbog zabava u Dauning stritu tokom lokdauna - podvukla je Lusi Pauel iz opozicione Laburističke stranke tokom gostovanja na Tok radiju, prenele su ranije svetske agencije.

TV pretplata je već godinama trn u oku konzervativcima i Boris Džonson je već jednom 2019. godine najavio reformu sistema TV pretplate.

Trenutno Bi Bi Si preko TV pretplata dobija 3,2 milijarde funti godišnje, što čini najveći deo budžeta javnog servisa, a ukidanjem pretplate bile bi ugašene hiljade radnih mesta i brojni programi.

BONUS VIDEO - PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi