OTVORENA ISTRAGA: Portugalske vlasi istražuju davanje državljanstva Abramoviču

Tanjug

13. 01. 2022. u 23:23

PORTUGALSKA vlast otvorila je internu istragu o davanju državljanstva vlasniku fudbalskog kluba Čelsi Romanu Abramoviču, saopštila je danas vlada te zemlje.

ОТВОРЕНА ИСТРАГА: Португалске власи истражују давање држављанства Абрамовичу

Foto: Tanjug/AP

Biznismen rođen u Rusiji Abramovič je dobio portugalsko državljanstvo u aprilu prošle godine na osnovu zakona koji omogućava naturalizaciju potomcima sefardskih Jevreja koji su proterani sa Iberijskog poluostrva tokom srednjovekovne inkvizicije, prenosi agencija Rojters.

Istraga Instituta za registre i notare (IRN), službe zadužene za dodeljivanje državljanstva i pašoše (IRN), dolazi u momentu kritika nekih aktivista, komentatora i političara koji tvrde da zakon mora da se revidira, jer smatraju da ga koriste oligarsi da bi se učvrstili u Evropskoj uniji.

-Sve ukazuje da je iza dobronamernog zakona stvorena pasoška mafija, napisao je na Tviteru antikorupcijski aktivista Žoao Batalja.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je istraga, koju je potvrdio Rojters bila standardni proces.

-To je normalna procedura koja se usvaja kad god postoje situacije ili vesti koje se odnose na bilo kakvu moguću nepravilnost u sprovedenoj proceduri, navodi se u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

Dodaje se da je IRN samo nameravao da utvrdi da li su postojale bilo kakve nepravilnosti.

Abramovičeva portparolka rekla je da on i njegovo osoblje "pozdravljaju svaku reviziju, jer će ona samo pokazati da je državljanstvo dobijeno u skladu sa pravilima".

 

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

DA LI STE PRIMETILI? Kako je Kosjerina reagovala na reči Radeta Bogdanovića o ŽENAMA FUDBALERA

DA LI STE PRIMETILI? Kako je Kosjerina reagovala na reči Radeta Bogdanovića o ŽENAMA FUDBALERA

NEKADAŠNJI fudbaler Rade Bogdanović ovih dana je privukao pažnju javnosti komentarima na dešavanja na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru, u okviru specijalnog programa na RTS-u. Naročito je prašinu podiglo njegov uvredljiv komentar na račun žena fudbalera, a neki smatraju da je izostala adekvatna reakcija i voditelja, posebno voditeljke Dragane Kosjerine.

02. 12. 2022. u 08:47

Komentari (0)

OSUDA SRBIJE I RUSIJE KAO PREČICA ZA EU: Novosti otkrivaju šta piše u aplikaciji Prištine za dobijanje statusa kandidata