TRI GODINE ZATVORA ZA LAŽNI VAKCINALNI PASOŠ: Napetosti u Francuskoj zbog zdravstvene kontrole

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

11. 01. 2022. u 19:21

UVOĐENjE vakcinalne propusnice u Francuskoj ovih dana izaziva veliku buru u javnosti.

ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА ЗА ЛАЖНИ ВАКЦИНАЛНИ ПАСОШ: Напетости у Француској због здравствене контроле

Foto AP

Iako je čak 92 odsto starijih od 12 godina vakcinisano, ostao je dovoljan broj antivaksera koji uspevaju da ustalasaju strasti. Pretpostavlja se da oko 5 miliona ljudi u ovoj zemlji s 67 miliona stanovnika još nisu cepljeni, a neki od njih, sada, izlaze i na ulice.

Tako je proteklog vikenda protestovalo više od sto hiljada ljudi. Bilo je i sukoba s policijom. Istovremeno, projekat vakcinalne propusnice prolazi kroz poslaničku proceduru. Bilo je planirano da bude uveden 15. januara, ali će kasniti nekoliko dana, između ostalog i zbog toga što su poslanici u skupštini u jednom trenutku više voleli da posle ponoći odu na spavanje, nego da izglasavaju ovaj zakon po hitnom postupku!

U međuvremenu, predlog zakona o vakcinalnoj propusnici prošao je prvu skupštinsku proceduru, prebačen je u senat, i očekuje se da uskoro bude vraćen poslanicima na definitivno usvajanje. Senatori su uneli i neke izmene, koje donekle ograničavaju ovaj dokument, ali ga, u suštini, odobravaju. Između ostalog, neće važiti za maloletne. Uzrastu od 12 do 17 godina biće dovoljna, kao i do sada, samo sanitarna propusnica. Vakcinalni "pasoš" se neće zahtevati ni pri ulasku u tržne centre. Biće, međutim, neophodan za ulaske u restorane, u sportske hale, vozove... Uveden je i izuzetak da su negativni test ili preležana bolest dovoljni za neizostavna poslovna putovanja.

Dodato je i da će vakcinalna propusnica moći da se primenjuje samo ako se u bolnicama leči preko 10 hiljada ljudi. Trenutno ih u Francuskoj ima dvostruko više. Takođe, kazna za krivotvorenu propusnicu smanjena je sa pet godina zatvora i 75.000 evra na tri godine i 45.000. Pretpostavlja se da će i to biti sasvim dovoljno da osujeti mnogobrojne pokušaje falsifikovanja.

Neki od epidemiologa ističu da se olakšavajuće okolonosti oko omikrona ne iznose previše u javnosti, između ostalog i zato što to ne odgovara aktuelnoj kampanji uvođenja vakcinalne propusnice.

 

ANTIVAKSERI NAPADAJU POSLANIKE

NAPETU situaciju ilustruje i nedavni napad na poslanika vladajuće Makronove stranke Stefana Kleroa ispred njegovog stana na ostrvu Sen Pjer i Mikelon, francuske prekomorske teritorije nedaleko od istočne kanadske obale. Klero je napadnut zbog uvođenja "obične" sanitarne propusnice.

BONUS VIDEO - VELIKI USPEH SRBIJE: U 2021. godini otvoreno je čak 18 fabrika, a započeta je izgradnja 6 novih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)