AMERIKA O UKRAJINI: Ako Rusija vrati vojsku u kasarne izbeći će mnogo teže posledice od onih 2014.

Novosti online

10. 01. 2022. u 20:45

POSLEDICE potencijalne „invazije“ Rusije na Ukrajinu biće mnogo teže nego 2014. godine nakon što se Krim ponovo ujedinio sa Rusijom, izjavila je prva zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman nakon rusko-američkih konsultacija u Ženevi o pitanjima bezbednosnih garancija.

АМЕРИКА О УКРАЈИНИ: Ако Русија врати војску у касарне избећи ће много теже последице од оних 2014.

Foto Tanjug/AP

Kako kaže, postoji način da Moskva dokaže da ne postoje planovi za napad.

Prema njenim rečima, izvestila je rusku stranu o potencijalnim posledicama.

-Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, to će povući za sobom značajne troškove i posledice, koje u velikoj meri prevazilaze okvire onoga što se dogodilo 2014. godine. Spremni smo i usaglasili smo aktivnosti u tom pogledu sa našim partnerima i saveznicima. Efikasno smo usaglasili finansijske sankcije protiv Rusije, saopštila je Šermanova, koja je predvodila američku delegaciju.

Ona je precizirala da SAD razmatraju uvođenje ograničenja na izvoz u Rusiju, kao i da će Vašington uvesti finansijske sankcije protiv ključnih ruskih institucija u slučaju „ruske invazije“ na Ukrajinu.

-Intenzivno pregovaramo sa našim partnerima i saveznicima o izvoznoj kontroli, takođe sagledavamo najbolje načine za napredovanje i saglasni smo o postizanju dogovora o kontroli izvoza, objasnila je.

Foto: Nacgvardія Ukraїni

Tražimo dokaz ne postoje planovi za „invaziju“

S tim u vezi, ona je tokom specijalnog telefonskog brifinga za novinare o rezultatima rusko-američkih konsultacija naglasila da bi dokaz odsustva planova za navodnu invaziju na Ukrajinu bio povratak ruskih Oružanih snaga sa granica Rusije i Ukrajine u kasarne.

-Mogu da dokažu da nemaju planove da napadnu Ukrajinu vraćanjem snaga u kasarne, ili da nam kažu kakve vežbe izvode i kakva je njihova svrha, smatra ona.

Šermanova je novinarima rekla da misli da će ih „iznenaditi da čuju da nam je Rusija na konsultacijama zaista saopštila da su javno izvestili da nemaju nameru da izvrše invaziju i da su u pitanju samo manevri i vežbe“.

Istovremeno, zamenica američkog državnog sekretara tvrdi da Rusija navodno nikoga nije unapred upozorila na vežbe koje zahtevaju koncentraciju 100.000 vojnika. Rusija je, podsećanja radi, više puta isticala da ne preti nijednoj zemlji, kao i da je kretanje trupa preko ruske teritorije njeno suvereno pravo.

Predstavnica američke delegacije smatra da od Moskve zavisi spuštanje tenzija u situaciji oko Ukrajine.

-U potpunosti očekujem da će Moskva na sastancima ove nedelje u okviru Saveta Rusija-NATO i OEBS-a čuti dosledni signal Amerika i naših saveznika i partnera, odnosno da od nje zavisi smanjenje napetosti, kako bismo imali realnu šansu da pronađemo diplomatsko rešenje, navela je ona.

Američka strana je, prema njenim rečima, na sastanku saopštila da je za uspeh na pregovorima potrebna deeskalacija.

-I ranije i danas smo jasno dali do znanja da će Sjedinjene Američke Države pozdraviti postizanje napretka kroz diplomatiju. Takođe smo istakli da smo uvereni da je pravi napredak moguće ostvariti samo u atmosferi deeskalacije, a ne eskalacije, precizirala je ona.

Foto: Instagram/Ministarstvo odbrane Ukrajine

Teme razgovora sa Moskvom

Šermanova je napomenula da SAD neće razgovarati sa Rusijom o nivou prisustva svoje vojske u Evropi. Kako kaže, ta tema nije na pregovaračkom stolu i o njoj nije diskutovano. Međutim, Vašington je spreman da razmotri sa Moskvom pitanje raspoređivanja raketnog oružja i ograničenja vojnih vežbi, konstatovala je.

„Preliminarne ideje koje su danas iznele SAD uključivale su razmeštanje raketa. Otvoreno smo i za razgovor o putevima uspostavljanja uzajamnih ograničenja obima vežbi i povećanja njihove transparentnosti“, istakla je ona na brifingu.

Pitanje raketa srednjeg dometa pokrenuto je u razgovorima sa Rusijom u Ženevi, SAD su, kako kaže, još uvek zabrinute zbog toga.

Prema rečima zamenice državnog sekretara, format današnjeg sastanka bio je diskusija radi preciziranja stavova, a ne pregovori u uobičajenom smislu. Razgovore u Ženevi nazvala je „direktnim i iskrenim“ i napomenula da su SAD došle na konsultacije „da bi saslušale zabrinutost Rusije u oblasti bezbednosti i izrazile svoje zabrinutosti“.

Vašington smatra da je moguć napredak na pregovorima sa Moskvom o bezbednosti, ali je te pregovore nemoguće završiti za kratko vreme, što, kako kaže, i ruska strana razume.

Delegacije SAD i Rusije potvrdile su da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ne sme da bude pokrenut, istakla je Šermanova.

Američke vlasti se ne slažu sa ograničenjima za prijem novih zemalja u NATO i neće dozvoliti nikome da zatvori vrata Alijanse za bilo koju zemlju, konstatovala je ona.

Rusko-američki pregovori o bezbednosnim garancijama završeni su u Ženevi nakon skoro osam časova. Sastanak je počeo oko 9 časova i održan je iza zatvorenih vrata u prostorijama Stalne misije SAD pri kancelariji UN u Ženevi. Pauze su bile samo zbog kratkog ručka.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA - Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)