MIKATI IZJAVIO DA ĆE ZAKAZATI SEDNICU VLADE: Biće okončan zastoj rada izvršne vlasti

Tanjug

05. 01. 2022. u 12:59

LIBANSKI premijer Nadžib Mikati izjavio je danas da će zakazati sednicu vlade u roku od nekoliko dana, prvu u poslednja skoro tri meseca, čime će potencijalno biti okončan zastoj koji je paralisao rad izvršne vlasti tokom finansijske krize.

МИКАТИ ИЗЈАВИО ДА ЋЕ ЗАКАЗАТИ СЕДНИЦУ ВЛАДЕ: Биће окончан застој рада извршне власти

Foto AP

- Sazvaćemo vladu čim stigne predlog budžeta za 2022. - rekao je Mikati nakon sastanka sa predsednikom zemlje Mišelom Aunom, dodajući da bi to trebalo da se desi „u naredna dva dana“, prenosi Rojters.

Moćna grupa Hezbolah, koju podržava Iran, i njen saveznik pokret Amal, još od 12. oktobra odbijaju da omoguće održavanje sednice vlade zahtevajući smenu sudije koji je istraživao razornu eksploziju u luci Bejrut 2020. godine. Mikati je rekao da izvršna vlast nema pravo da se meša u to pitanje.

Izostanak sastanaka vlade sprečio je donošenje mera za rešavanje krize koju su međunarodne organizacije okarakterisale kao jedan od najtežih finansijskih kolapsa u svetskoj istoriji.

Libanska nacionalna valuta je na trgovanju tokom nići između utorka i srede pala na najniži nivo 30.000 libanskih funti za američki dolar, pri čemu je od 2019. godine izgubila 95 odsto vrednosti.

Mikati je rekao da je usvajanje budžeta za 2022. od strane vlade i parlamenta, koje je već odlagano, glavni zahtev Međunarodnog monetarnog fonda s kojim se razgovora o programu podrške, ključnom za ekonomski oporavak Libana.

- Mislim da dnevni red na kojem je i budžet znači da je više nego neophodno da se vlada sastane, i mislim da niko neće odbiti da izvrši svoju državnu dužnost - dodao je on.

BONUS VIDEO -  NEREDI U NEMAČKOJ: Sukob policije i pripadnika "Antife"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)