UBISTVO PREDSEDNIKA HAITIJA: SAD podigle optužnicu protiv bivšeg kolumbijskog vojnika Palasiosa

Tanjug

05. 01. 2022. u 00:25

VLADA SAD saopštila je danas da je podigla optužnicu za zaveru radi počinjenja ubistva ili otmice izvan SAD protiv bivšeg pripadnika kolumbijske vojske Maria Antonia Palasiosa, jednog od glavnih osumnjičenih za ubistvo predsednika Haitija Žovnela Moiza.

УБИСТВО ПРЕДСЕДНИКА ХАИТИЈА: САД подигле оптужницу против бившег колумбијског војника Паласиоса

Foto: AP Photo/Jean Marc Herve Abelard/AP Photo/Dieu Nalio Chery, File

Kako navodi Asošijejted pres, Vlada SAD je izdala ovo saopštenje nakon što je otpečatila žalbu u kojoj se navodi da su američke federalne vlasti uzimale izjavu od Palasiosa pre više meseci, u vreme dok se skrivao na Jamajci.

Kako se navodi u saopštenju, Mario Antonio Palasios (43) optužen je za zaveru radi počinjenja ubistva ili otmice izvan SAD i pružanje materijalne podrške, koja je dovela do smrti, "znajući ili nameravajući da će se takva materijalna podrška koristiti za pripremu ili sprovođenje zavere za ubistvo ili otmicu", prenosi Rojters.

AP navodi da se Palasios danas pojavio pred federalnim sudom u Majamiju, ali da se nije izjasni o krivici. Sudija u Majamiju naredio je da Palasios ostane u pritvoru zbog rizika od bekstva. Palasios će se ponovo pred sudom pojaviti 31. januara, a njegov advokat je najavio da će on verovatno negirati krivicu u preliminarnom saslušanju.

U žalbi koja je danas otpečaćena navodi se da je Palasios u oktobru dok je bio na Jamajci dobrovoljno pričao sa američkim vlastima i da im je rekao da je imao zadatak da obezbedi i da učestvuje u navodnoj akciji hapšenja Moiza, koji je ubijen 7. jula.

Palasios je američkim istražiteljima, kako se navodi u žalbi, rekao da je potom od ostalih neimenovanih učesnika u zaveri dobio 6. jula, dan pre atentata, informaciju o planovima da se predsednik Haitija ubije.

Palasios je uhapšen na Jamajci u oktobru i trebalo je da u ponedeljak bude izručen svojoj državi Kolumbiji, ali mu je Interpol tokom njegovog tranzita kroz Panamu stavio do znanja da treba da bude izručen SAD, rekao je šef kolumbijske policije Horhe Luis Vargas, kako je preneo AP. Vlasti Haitija su uhapsile 45 osoba u vezi sa ubistvom predsednika Moiza, ali nisu zvanično podigle nijednu optužnicu.

BONUS VIDEO - HAITI NA KOLENIMA: U zemljotresu poginulo 2.100 ljudi, desetine hiljada porodica bez kuća

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)