AKCIJE TESLE PORASLE 7,0%: Vest o rekordnoj isporuci vozila podigla cenu deonica

Tanjug

03. 01. 2022. u 18:05

AKCIJE "Tesle" su na putu da prvi trgovački dan u 2022. godini započnu na najvišem nivou u poslednjih mesec dana, nakon što je kompanija objavila ranije da je u četvrtom kvartalu isporučila znatno više električnih automobila nego što je očekivano.

АКЦИЈЕ ТЕСЛЕ ПОРАСЛЕ 7,0%: Вест о рекордној испоруци возила подигла цену деоница

Foto: Tviter

Akcije najvrednijeg svetskog proizvođača električnih vozila su porasle za oko 7,0 posto na 1.126,5 dolara, na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Vol Strita, javlja Rojters.

"Tesla" je u nedelju objavio da je u četvrtom tromesečju prošle godine isporučio 308.600 vozila, što je iznad prognoza analitičara, koji su predviđali količinu od 263.026 automobila.

Ova američka kompanija se, kao i druge u svetu, suočava s nestašicom komponenti zbog ograničene ponude izazvane globalnom logističkom krizom i zatvaranjem fabrika usled kovid pandemije. Međutim, "Tesla" je uspeo da prevaziđe veliki deo ovih problema reprogramiranjem softvera tako da koristi čipove koje je nestašica manje pogodila.

Zakari Kirkhorn, "Teslin" šef finansija, izjavio je u oktobru da je teško predvideti kojim će tempom kompanija moći da povećava proizvodnju u svojim novim fabrikama, u Teksasu i Nemačkoj.

Analitičari očekuju da će nove fabrike biti pokrenute početkom ove godine, što će doprineti povećanju proizvodnje i ublažavanju ograničene ponude na auto tržištu.

BONUS VIDEO: OVAKVU FABRIKU DO SADA NISMO IMALI - Pogledajte kako rade roboti u postrojenju "BAS Boysen Abgassyste"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)