ZAHAROVA O NUKLEARNOM RATU: "Velike sile prihvatile predlog Rusije"

Novosti online

03. 01. 2022. u 16:22

MOSKVA računa na to da će zajednička izjava lidera pet nuklearnih zemalja o poštovanju sporazuma o sprečavanju nuklearnog rata doprineti smanjenju međunarodnih napetosti, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА О НУКЛЕАРНОМ РАТУ: Велике силе прихватиле предлог Русије

Foto: Profimedia

- Računamo na to da će u aktuelnim teškim uslovima međunarodne bezbednosti odobrenje lidera pet nuklearnih sila takve političke izjave doprineti smanjenju nivoa međunarodnih tenzija i obuzdavanju trke u naoružanju, kao i da će doprineti jačanju poverenja i formiranju temelja za buduću kontrolu ofanzivnog i odbrambenog naoružanja i njihovoj međusobnoj vezi, kao i merama za smanjenje rizika - navodi se u saopštenju.

Prema rečima Zaharove, zvanična Moskva pozdravlja zajedničku izjavu pet nuklearnih sila – Kine, Rusije, Velike Britanija, SAD, Francuske, objavljenu 3. januara 2022. godine o privrženosti Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, kao i rešenosti da vode dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju i priznavanju međusobnih interesa.

- Ruska Federacija čvrsto polazi od toga da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, kao i da on nikada ne bi trebalo da bude pokrenut - istakla je diplomata, dodajući da je Moskva dosledno promovisala ideju o potvrđivanju tog principa.

S tim u vezi, navela je da je "dokument pripremljen na rusku inicijativu i uz najaktivnije učešće ruskih predstavnika".

Objavljivanje dokumenta trebalo je da se sprovede u vezi sa početkom 10. Konferencije za reviziju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, kaže Zaharova i dodaje da je u Njujorku trebalo da bude otvorena 4. januara, ali da je odložena zbog pogoršanja epidemiološke situacije u SAD. Ipak, s obzirom na važnost te zajedničke izjave, nuklearne sile su odlučile da ne odlažu njeno objavljivanje, objasnila je portparolka ruskog MIP-a.

U saopštenju se dodaje da dokument "petorke" dopunjuje i razvija bilateralne izjave usvojene ranije na najvišem nivou sa SAD u zajedničkoj izjavi predsednika od 16. juna 2021. godine, kao i Kinom u zajedničkoj izjavi od 28. juna 2021. godine povodom 20. godišnjice potpisivanja Sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.

- U izjavi se odražava ideja koja je za nas važna - o nedopustivosti bilo kakvog rata između nuklearnih država, i nuklearnog i uz upotrebu konvencionalnog naoružanja. U njoj se takođe potvrđuju obaveze koje su ranije prihvatile zemlje "petorke" o tome da neće uperiti nuklearno oružje jedni na druge ili na treće zemlje. U multilateralnom formatu je potvrđen i princip vođenja dijaloga između naših zemalja na osnovu uzajamnog poštovanja i priznavanja interesa i uzajamne zabrinutosti u oblasti bezbednosti - navela je Zaharova.

(Sputnjik)

PO PRVI PUT: Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo