"CRKVENI SAMIT" POSLE USKRSA: Ruski patrijarh Kiril i papa Franja srešće se na neutralnom terenu

Branko Vlahović -Stalni dopisnik iz Moskve

23. 12. 2021. u 07:22

RUSKI patrijarh Kiril i papa Franja srešće se na neutralnom terenu posle katoličkog i pravoslavnog Uskrsa.

ЦРКВЕНИ САМИТ ПОСЛЕ УСКРСА: Руски патријарх Кирил и папа Фрања срешће се на неутралном терену

Mitropolit Ilarion, Foto Arhiva

To je izjavio mitropolit Ilarion, predsednik Odela za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, posle susreta sa Papom u Vatikanu. Oni su razgovarali u sredu po podne i dogovorili se da je najbolje da "crkveni samit" bude posle Uskrsa.

Ove godine katolički Uskrs je 17. aprila, a pravoslavni 24. aprila.

Papa Franja je predlagao da on doputuje u Rusiju, ali u moskovskoj patrijaršiji smatraju da još nije došlo vreme za to i da je najbolje da drugi njihov susret bude u nekoj trećoj zemlji. Kao što je poznato, prvi susret je bio u Havani. Gde će biti drugi susret zasada se ne zna i o tome i tačnom terminu će se tek dogovoriti.

Već sada se zna, a to je potvrdio i mitropolit Ilarion, papa i patrijarh Kiril neće razgovarati o pitanjima bogoslovske i crkvene doktrine.

- Na susretu ruskog patrijarha i pape na dnevnom redu nisu pitanja doktrinarne protivrečnosti između pravoslavnih i katolika - kazao je Ilarion. Za te probleme i pokušaj da se reše treba mnogo vremena i pregovora.

I pre odlaska na razgovor sa papom Franjom mitropolit Ilarion je objasnio da o ujedinjenju pravoslavne i katoličke crkve neće biti govora, ali važno je to da prestane mnogovekovno suparništvo. Papa se za vreme boravka u Grčkoj izvinio za greške katolika u odnosu na pravoslavce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU BOROVE ŠUME I ČISTOG MORA: Topla preporuka za hotel Sealife Kemer Resort 5*