RUSIJA POSTAVILA BRISEL NA MESTO: Evropska unija je pod punom kontrolom NATO-a

Novosti online

19. 12. 2021. u 19:24

SAOPŠTENjE Evropske unije o spremnosti da razgovara o pitanjima evropske bezbednosti u već postojećim formatima znači da je u oblasti vojne bezbednosti EU pod punom kontrolom NATO-a, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

РУСИЈА ПОСТАВИЛА БРИСЕЛ НА МЕСТО: Европска унија је под пуном контролом НАТО-а

Foto: Depositphotos

- Danas ambicije igranja samostalne vojno-političke uloge i postajanja manje zavisnim od Sjedinjenih Američkih Država ne nalaze praktičnu primenu - napomenuo je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, ruski predlozi o garancijama bezbednosti sastavljeni su tako da sve bude apsolutno jasno, a ključan element u pregovorima o tom pitanju je strateški dijalog sa SAD.

Gruško je dodao da je širenje NATO-a politika „otvorenih vrata“ kojih se pridržava Alijansa, a time NATO povećava sopstvenu ranjivost.

Ranije je portparol spoljnopolitičke službe Evropske unije Peter Stano izjavio da EU, kao odgovor na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama, predlaže da se razgovara o evropskoj bezbednosti u već postojećim formatima, uključujući Savet Rusija-NATO i OEBS.

Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije