NEMA SMEHA, SPORTA...Žalost u Severnoj Koreji zbog 10. godišnjice smrti Kim DŽong Ila

D. SAVIĆ

17. 12. 2021. u 07:22

SAMO dan pošto se Severna Koreja oprostila od Kim Džong Džua, brata osnivača zemlje Kim Il Sunga, građani najizolovanije zemlje sveta suočeni su sa strogim naredbama povodom današnjeg obeležavanja 10. godišnjice od smrti bivšeg lidera Kim Džong Ila.

НЕМА СМЕХА, СПОРТА...Жалост у Северној Кореји због 10. годишњице смрти Ким Џонг Ила

Kim Džong Un, unuk Kim Il Sunga i sin Kim Džong Ila čiji su spomenici na centralnom trgu u Pjongjangu, Foto AP

Moraće da se uzdrže od kupovine, rekreacije, alkohola, čak i od smeha. Istovremeno, državnim preduzećima i grupama građana je naloženo da se brinu o gladnima tokom perioda žalosti.

Pjongjang je, naime, izdao naredbu građanima da poštuju 11-dnevnu žalost zbog 10. godišnjice smrti oca aktuelnog predsednika Kim Džong Una, bivšeg lidera Kim Džong Ila, koja se obeležava danas. Kim Džong Il je nasledio oca, osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga, kada je stariji Kim umro 1994. godine. Komunistička dinastija Kim vlada Severnom Korejom od njenog osnivanja 1948. godine.

Kim Džong Il je vladao zemljom do smrti, 2011. godine, kada ga je nasledio sin Kim Džong Un. Vladavina Kim Džong Ila poklopila se sa jednim od najmračnijih perioda u istoriji Severne Koreje, periodom gladi od 1994. do 1998. godine, koja je, prema nekim procenama, ubila milione građana te zemlje.

Severna Koreja se, istovremeno, sprema da obeleži i 10. godišnjicu otkako je aktuelni lider Kim Džong Un preuzeo vlast. Nju je obeležila potraga za nuklearnim oružjem, ali i duboka izolovanost zemlje, uprkos težnjama mladog lidera (37) ka ekonomskoj transformaciji, ili međunarodnom otvaranju.

Kim je prihvatio drugačiji stil od oca, nastojeći da "normalizuje" Severnu Koreju samitima sa stranim liderima i pokušajima poboljšanja života građana, tvrdnjama da niko neće gladovati. Ali, velikih promena nije bilo, jer je Kim nastavio i sa mnogim praksama svog oca, od političkih zatvorskih logora i brutalnih pogubljenja do stroge kontrole nad ekonomijom i društvom.

SAMIT SA TRAMPOM

Kimovi pokušaji da izdejstvuje ublažavanje sankcija i napredak u odnosima sa SAD doveli su do istorijskih samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. Ali, pregovori su od tada u zastoju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba