AMERIČKI MEDIJ O KRIZI U UKRAJINI: Amerikanci ne treba da ginu za njihovu nezavisnost

Novosti online

13. 12. 2021. u 11:05

UKRAJINA se nalazi u sferi uticaja Rusije i američki vojnici ne treba da ratuju za njenu nezavisnost, piše „Ameriken spektejtor“ .

АМЕРИЧКИ МЕДИЈ О КРИЗИ У УКРАЈИНИ: Американци не треба да гину за њихову независност

Foto: AP Photo/Sergei Grits

- Ukrajina se, govoreći rečima starih diplomata, nalazi u ruskoj sferi uticaja. Mi možemo svim srcem da se nadamo i da joj želimo nezavisnost i slobodu, ali da budemo pošteni, američki momci ne treba da se bore i ginu za nezavisnost Ukrajine - naveo je stručnjak za geopolitiku Frensis Sempa u članku.

Prema njegovim rečima, većina Amerikanaca začudila bi se kada bi saznala da je Amerika, prema sporazumu, dužna da brani Albaniju, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Rumuniju, Bugarsku, Slovačku i Hrvatsku.

- Nezavisnost Ukrajine nije od životnog značaja za Ameriku u oblasti nacionalne bezbednosti - naveo je ekspert.

Dodao je i da je pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada prouzrokovalo neosnovano širenje NATO-a na istok.

Sempa kaže da Rusija ne predstavlja takvu pretnju za SAD i Evropu, kao što je to bio slučaj sa SSSR za vreme Hladnog rata. Prema njegovom mišljenju, glavna opasnost za Ameriku danas dolazi od Kine i pogrešna politika Vašingtona samo doprinosi zbližavanju Moskve i Pekinga.

- Naši državni zvaničnici bi trebalo da postignu određenu deeskalaciju u odnosima sa Rusijom da ne bi vodili hladne ratove na dva front - zaključio je Sempa.

Podsetimo, zapadne zemlje i Kijev u poslednje vreme optužuju Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu, zbog čega sve češće govore o spremnosti da Moskvi u tom slučaju uvedu do sada neviđene sankcije. Rusija je u više navrata opovrgla da planira tako nešto, ističući da je pomeranje vojnih snaga na njenoj teritoriji, koje izaziva uznemirenost Zapada, a posebno susednih država, njeno suvereno i ustavno pravo.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: SNAGA VOJSKE SRBIJE! Pogledajte akciju na vojnom aerodromu u Nišu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri