AMERIČKI LIST O POMOĆI KIJEVU: Raketni sistemi „džavelin“ neće pomoći Ukrajini u mogućem sukobu sa Rusijom

Novosti online

11. 12. 2021. u 12:24

UKRAJINSKA vojska poseduje američke protivtenkovske raketne sisteme FGM-148 „džavelin“, ali njihov broj neće biti dovoljan za odbijanje napada u slučaju hipotetičkog sukoba sa Rusijom, piše američki portal „Popjular mekaniks“.

АМЕРИЧКИ ЛИСТ О ПОМОЋИ КИЈЕВУ: Ракетни системи „џавелин“ неће помоћи Украјини у могућем сукобу са Русијом

Foto: EPA

Kolumnista Kajl Mizokami podseća da je Ukrajina 2018. godine kupila od Amerike 210 raketa i 37 komandno-lansirnih blokova, a kasnije još 150, odnosno 10. Ove godine u Ukrajinu je stigla novi kontingent: 30 lansirnih sistema i 180 navođenih raketa za njih.

Prema mišljenju novinara, američki sistemi su zaista efikasni, jer omogućavaju strelcu da presretne metu, ispali raketu u njenom pravcu i da se skloni na bezbedno. Međutim, kako dodaje, broj „džavelina“ koji poseduje Ukrajina dovoljan je za opremanje samo tri od 28 ukrajinskih bataljona.

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

-Pored toga, tri bataljona su dovoljna da pokriju otprilike sedam milja (oko 11 kilometara) linije fronta, dok je dužina granice Ukrajine sa Rusijom 1.400 milja (preko 2.253 kilometra), piše američki list.

Pored toga, precizira Mizokami, ti sistemi su nezaštićeni od ruske artiljerijske vatre, jer se obično instaliraju na lakim oklopnim transporterima kojima nedostaje teška oklopna zaštita.

Stoga se zaključuje da će, u slučaju vojnog sukoba, američki sistemi FGM-148 „džavelin“ koje je Ukrajina kupila igrati sporednu ulogu.

U novembru je Kijev saopštio da su Oružane snage Ukrajine prvi put upotrebile američki protivtenkovski raketni sistem „džavelin“ tokom borbenih dejstava u Donbasu.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: Srpski Lazar na poligonu pokazuje svoje mogućnosti kao moderno borbeno vozilo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)