"RAT" AMERIKE I FRANCUSKE: Pariz bi mogao da izgubi još jedan ugovor o izgradnji brodova od SAD

P. Z. S. /rt.com

11. 12. 2021. u 11:30

SJEDINjENE Države su odobrile masovnu prodaju oružja Grčkoj, nudeći četiri nove fregate i veliki paket modernizacije vredan do 9,4 milijarde dolara, direktno konkurišući sličnom sporazum sa Francuskom.

РАТ АМЕРИКЕ И ФРАНЦУСКЕ: Париз би могао да изгуби још један уговор о изградњи бродова од САД

Foto: Tanjug/AP

Američki Stejt department saopštio je da je u petak odobrio potencijalne ugovore, najavljujući ponudu nekoliko višepovršinskih brodova (MMSC) kao dodatak posebnom planu od 2,5 milijardi dolara za modernizaciju grčkih fregata klase MEKO.

-Ova predložena prodaja će podržati ciljeve spoljne politike i nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država tako što će pomoći da se poboljša bezbednost saveznika u NATO, koji je važan partner za političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi, saopštila je Agencija za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane.

Ako ugovor bude sklopljen, modernizacija flote grčkih fregata uključivala bi instalaciju niza novih sistema, kao što su novi artiljerijski topovi od pet inča i nadograđeni sonar. Prodavci oružja Lokid Martin, Raiteon, VSE Korporacija i britanski BAE Sistems služili bi kao glavni izvođači.

Najavljeni predlog dolazi nakon što je Francuska u septembru objavila da je postigla sličan sporazum sa Grčkom da obezbedi do četiri nove fregate za 3,4 milijarde dolara (3 milijarde evra). U to vreme, međutim, portparol francuske vojske Erve Grandžan rekao je da, iako su neke obaveze preuzete, još uvek nije potpisan zvanični ugovor između dve strane. Dodao je da će posao biti finaliziran nakon perioda od tri meseca, a rok koji je predviđen za zaključenje bi trebalo da istekne u narednim sedmicama.

Iako je još uvek nejasno šta će predlog SAD značiti za francuski sporazum, Pariz bi taj potez mogao da protumači kao veliku uvredu. Ranije ove godine već Vašington je već izazvao gnev Pariza nakon što je otkrio sporazum o nuklearnim podmornicana sa Australijom uprkos već postojećem aranžmanu sa Francuskom.

Francuska, koja je trebalo da proda dizel podmornice Kanberi, odgovorila je opozivom svojih ambasadora u SAD i Australiji, dok je predsednik Emanuel Makron oštro kritikovao dva saveznika u javnosti.

Dve nedelje nakon bombe AUKUS-a, Makron je izašao na scenu sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom kako bi lično najavio prodaju francuskih ratnih brodova Atini, rekavši da je vreme da se „prestane biti naivan“ dok je taj dogovor rekao kao znak „strateške autonomije Evrope i suverenitet“.

BONUS VIDEO: Srpski Lazar na poligonu pokazuje svoje mogućnosti kao moderno borbeno vozilo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...