STARTUJE SEMAFOR KABINET: Era nemačke kancelarke Angele Merkel okončava se i zvanično danas posle deceniju i po na vlasti

I. STANOJEVIĆ

08. 12. 2021. u 09:11

DANAŠNjI datum i zvanično označava odlazak Angele Merkel sa kancelarske funkcije u Berlinu, posle četiri uzastopna mandata i 16 godina za državnim kormilom. Dva i po meseca od saveznih parlamentarnih izbora u Nemačkoj, ova zemlja dobija novu vladajuću koaliciju, sa socijaldemokratom Olafom Šolcom na čelu. Merkelovoj prestaje i obaveza tehničkog rukovođenja vladom.

СТАРТУЈЕ СЕМАФОР КАБИНЕТ: Ера немачке канцеларке Ангеле Меркел окончава се и званично данас после деценију и по на власти

Foto: Tanjug AP

U ponedeljak uveče, od svojih najbližih saradnika u Kancleramtu, dobila je buket cveća i buteljku vina. Mnogi novinari koji su je pratili tokom obavljanja najviše državne funkcije, prokomentarisali su da je "njen tim mogao da se seti i nekog originalnijeg darivanja povodom definitivnog oproštaja".

Šolcov takozvani semafor kabinet činiće, osim njegovih "crvenih" socijaldemokrata, "žuti" liberali i stranka Zelenih. Pored 15 ministara, u vladi će biti i čovek zadužen za organizaciju rada kabineta, neka vrsta državnog sekretara, Volfgang Šmit. Najviše resora, šest, pripalo je Socijaldemokratskoj partiji (SPD), uključujući Ministarstvo odbrane, na čijem čelu je Kristin Lambreht, treća dama, posle dve prethodnice iz redova demohrišćana, Ursule fon der Lajen i Anegret Kramp-Karenbauer.

SPD je dobilo i zdravstvo, najosetljiviji unutrašnji resor u pandemiji virusa korona, koji su liberali i Zeleni uspešno izbegli kao "vruć krompir". Na njegovom čelu biće ugledni epidemiolog Karl Lauterbah. Dama će, prvi put, biti i na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova - Nensi Fezer.

Zeleni, koji su dobili jedan od najdelikatnijih resora, spoljnu politiku, a vodiće je kancelarska kandidatkinja Analena Berbok, imaju pet ministarstava, a na čelu tri će biti žene. Osim Berbokove, tu je Štefi Lemke (ekologija) i Ane Špigl (porodica). Nemac turskog porekla Džem Ozdemir zadužen je za poljoprivredu, kopredsednik Zelenih Robert Habek za privredu i klimu.

Liberali su prošli sa najmanje resora, četiri, ali će njihov lider Kristijan Lindner biti ministar za finansije. Od njega ne samo stranačke kolege, nego većina Nemaca očekuje mnogo, a pre svega, "popunjavanje" rupa koje je u, inače, stabilnom finansijskom sistemu ostavila pandemija virusa korona.

DEMOHRIŠĆANI POSTALI OPOZICIJA

NEMAČKI demohrišćani, posle deceniju i po, postali su opoziciona partija. Mnogi među njima, naročito mlađi političari, zalagali su se za to da se, posle izbornog debakla, ova stranka povuče iz vlasti, odnosno, da odbije i eventualnu mogućnost da se nađe u Šolcovom kabinetu. Odahnuli su, pošto se pokazalo da takva varijanta ne postoji ni u teoriji.

- Treba da se prestrojimo do novih izbora, a u međuvremenu, kritikujemo vlast - poručuju iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)