JAPAN BI DA PONOVO RATUJE? Premijeru su potrebne mogućnosti za napad na neprijateljske baze

P. Z. S. /rt.com

06. 12. 2021. u 20:43

TOKIO traži načine da ojača svoj odbrambeni stav, uključujući dobijanje mogućnosti za napad na „neprijateljske baze“, rekao je premijer zemlje, signalizirajući potencijalni formalni pomak od pacifističkog stava nacije nakon Drugog svetskog rata.

ЈАПАН БИ ДА ПОНОВО РАТУЈЕ? Премијеру су потребне могућности за напад на непријатељске базе

Foto: Profimedia

Ove zapaljive opaske izrekao je japanski premijer Fumio Kišida u ponedeljak, dok se obraćao parlamentu tokom otvaranja vanredne sednice, sazvane da bi se raspravljalo o dodatnoj potrošnji za suočavanje sa ekonomskim uticajem pandemije Kovid-19.

-Da bismo zaštitili živote i sredstva za život ljudi, ispitaćemo sve opcije, uključujući sposobnost napada na neprijateljske baze... i suštinski ojačati naš odbrambeni stav sa osećaje za brzinu delovanja, rekao je Kišida.

Foto: Tviter

Premijer je dao sličnu izjavu prošle nedelje, kada je prisustvovao inspekciji snaga u jednoj od baza japanske vojske (SDF) i čak se vozio na tenku tokom tog događaja.

On je tada izjavio da će možda biti potrebno da Japan dobije sposobnost da napadne neprijateljske baze, jer Tokio „ne može da previdi nedavni razvoj [Severne Koreje] i poboljšanje novih tehnologija kao što su hipersonično oružje i projektili sa nepravilnim putanjama“.

Kineski „jednostrani pokušaji da promeni status kvo“, kao i njeno vojno jačanje izvedeno „bez dovoljno transparentnosti“, takođe se tiču Tokija, dodao je on.

Foto: Profimedia/Ilustracija

U Japanu se godinama unazad raspravlja o dobijanju mogućnosti za napade u inostranstvu, ali je verovatno da će takav stav biti u suprotnosti sa važećim ustavom zemlje, koji je dizajniran nakon poraza militarističkog Japana tokom Drugog svetskog rata.

Član 9 ustava predviđa da se „japanski narod zauvek odriče rata kao suverenog prava nacije“, kao i da odbija da upotrebi silu ili pretnju na međunarodnom planu.

Foto: Depositphotos

U skladu sa ovim pacifističkim stavom, zemlji je dozvoljeno da održava samo samoodbrambene snage ograničenih sposobnosti, koje se koriste za odbranu domovine. U stvarnosti, međutim, japanske samoodbrambene snage su već izrasle u punopravnu vojsku, sa svim glavnim rodovima, prepunom modernog naoružanja. Zemlja ima skoro 250.000 aktivnih vojnika, kao i ogromnu flotu borbenih aviona i pomorskih brodova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista