UZBUNA U PENTAGONU - KINA IZLAZI NA ATLANTIK: Peking gradi još jednu bazu Africi

P. Z. S. / Sputnjik internešnel

06. 12. 2021. u 17:29

KINA trenutno ima samo jednu prekomorsku vojnu bazu, koja se nalazi u istočnoafričkom Džibutiju u blizini Adenskog zaliva i koja radi od 2017.

УЗБУНА У ПЕНТАГОНУ - КИНА ИЗЛАЗИ НА АТЛАНТИК: Пекинг гради још једну базу  Африци

Foto: Depositphotos

Peking planira da stvori svoje „prvo stalno vojno prisustvo na Atlantskom okeanu“ u dubokovodnoj komercijalnoj luci u Ekvatorijalnoj Gvineji, objavio je The Wall Street Journal.

List je citirao neimenovane obaveštajne izvore koji su rekli da plan predviđa da kineski ratni brodovi budu prenaoružani i preuređeni nasuprot istočnoj obali SAD, što je „pretnja” koja „zvoni na uzbunu” u Beloj kući i Pentagonu.

Tvrdnje dolaze nakon što je Džon Fajner, glavni zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Džoa Bajdena, navodno posetio Ekvatorijalnu Gvineju u oktobru u pokušaju da ubedi predsednika Teodora Obianga Nguema Mbasoga da odbije predlog Kine koji se odnosi na luku Bata u toj afričkoj državi.

-Kao deo naše diplomatije da se bavimo pitanjima pomorske bezbednosti, jasno smo stavili do znanja Ekvatorijalnoj Gvineji da bi određeni potencijalni koraci koji uključuju [kineske] aktivnosti tamo izazvali zabrinutost za nacionalnu bezbednost SAD, rekao je tada Finer.

Izjavama je prethodio general Stiven Taunsend, komandant US Africa Command, koji je u aprilu rekao Senatu da bi kineska „najznačajnija pretnja” bila „korisno vojno pomorsko postrojenje na atlantskoj obali Afrike”.

-Pod vojno korisnim mislim na nešto više od mesta gde mogu da uplove luke i nabave gorivo i namirnice. Govorim o luci gde mogu da se naoružaju municijom i poprave mornaričke brodove, podvukao je general.


Tenzije između Kine i SAD

Pokušaj Kine da uspostavi vojnu bazu u Ekvatorijalnoj Gvineji dolazi usred tekućih tenzija između Pekinga i Vašingtona zbog niza pitanja.

Odnosi između njih su se pogoršali u proteklih nekoliko godina, tokom kojih su SAD pokrenule trgovinski rat, počele da vrše pritisak na kineske tehnološke gigante, uključujući Huavej, a zatim najavile sankcije zbog navodnih kršenja ljudskih prava u Tibetu i Sinđangu, kao i na kopnu. Takođe i zbog pooštrene kontrole Pekinga nad Hong Kongom.

Vašington je takođe nastavio da optužuje Peking da nije uspeo da obuzda širenje korona virusa i ali je podstako tenzije održavanjem na visokom nivou kontakta sa Tajvanom, koji Peking smatra sastavnim delom Kine.

Kineska vlada je izrazila prigovor na sve gore pomenute akcije Vašingtona, odbacila sve optužbe i pozvala SAD da joj se pridruže u obnavljanju produktivnih bilateralnih odnosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir