AMERIČKI MEDIJI POZIVAJU BELU KUĆU: Vašington treba da odbaci politiku rivalstva i počne saradnju sa Moskvom

Novosti online

05. 12. 2021. u 21:43

GLOBALNI problemi, kao što su sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja, borba protiv međunarodnog terorizma i pandemija, smanjenje posledica klimatskih promena, zahteva od svih država, posebno od SAD, međusobnu saradnju, piše magazin The National Interest.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ПОЗИВАЈУ БЕЛУ КУЋУ: Вашингтон треба да одбаци политику ривалства и почне сарадњу са Москвом

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Po mišljenju autora članka Saše Glezera, američki predsednik Džo Bajden koji je organizator „Samita za demokratiju“ vidi spoljnu politiku Vašingtona kao rivalstvo sa Rusijom i Kinom, što komplikuje položaj same države, stvarajući konfliktnu situaciju i ograničavajući je u složenim situacijama.

-Liberalna demokratija ostaje najveličanstvenija forma vladavine koju je stvorilo čovečanstvo. Ipak, poslednje tri decenije su dokazale da su pokušaji širenja ovog ideala van granica uz pomoć sile kontraproduktivni i da su osuđeni na neuspeh, uveren Glezer.

Umesto toga, po njegovom mišljenju, SAD treba da daju primer kod kuće, osiguravajući bezbednost Amerikanca, obazrivo se boreći za svoje strateške interese u inostranstvu, nezavisno od ideologije. Kao primer objedinjavanja različitih političkih snaga u borbi za zajedničku bezbednost, autor je nazvao savez SAD i SSSR za vreme rata protiv nacističke Nemačke.

Predsednik SAD Džozef Bajden će ,od 9. do 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita za lidere iz vlade, civilnog društva i privatnog sektora, a Samit će se fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju demokratije i pružiće platformu liderima da preuzmu i pojedinačne i kolektivne obaveze u odbrani demokratije i ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.

U Kremlju su ocenili da Sjedinjene Države pokušavaju da privatizuju demokratiju i da povuku nove linije razdvajanja između država pripremajući samit bez učešća Rusije i Kine.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić