SUKOB U BRISELU OKO AZILANATA NA GRANICI POLJSKE: Evropski parlament u klinču sa Evropskom komisijom

D. D. S.

06. 12. 2021. u 16:13

PREDLOG Evropske komisije kojim se ograničava pravo na azil na granicama prema Belorusiji nailazi na oštre kritike Evropskog parlamenta u trenutku kada je u Poljskoj stupio na snagu sporni Zakon o zaštiti granice. No, Evropska komisija u Briselu se ne obazire na kritike Evropskog parlamenta.

СУКОБ У БРИСЕЛУ ОКО АЗИЛАНАТА НА ГРАНИЦИ ПОЉСКЕ: Европски парламент у клинчу са Европском комисијом

Foto: Tanjug/AP photo

- Mi smo jedna porodica. Kada je jedan od nas napadnut, onda su svi drugi uz njega - izjavio je Margaritis Šinas, potpredsednik Evropske komisije (EK) koji je predstavio predlog da se privremeno, na šest meseci, na granicama prema Belorusiji ukine evropsko pravo. On je istakao da Evropski ugovori dopuštaju primenu "vanrednih mera u vanrednim situacijama" kao što je ova.

Prema tom predlogu, izbeglice bi mogle da se zadrže do 16 sedmica u zatvoreneim kampovima na granici, kako bi se sproveo produženi postupak za dodelu azila. Rok za registraciju migranata bio bi produžen na četiri sedmice, a izričito bi bile dopuštene brže deportacije.

Šinas kaže da bi ministri unutrašnjih poslova EU mogli da usvoje taj predlog već sledeće sedmice i to bez saglasnosti Evropskog parlamenta (EP), odakle stižu kritike:

- Takav restriktivni postupak s evropskim i međunarodnim obavezama iz prava azila je neprihvatljiv, posebno zbog sve manjeg broja potražilaca azila na granici EU prema Belorusiji - napisala je Birgit Zipel, portparolka socijaldemokratskog kluba poslanika u EP.

I Šinas i Johanson su priznali da se situacija na granici sa Belorusijom smiruje. No nisu odgovorili na pitanje zašto još uvek žele ograničenje prava izbeglica.

Erih Markvard je u ime Zelenih u EP izjavio: "Pitanje je da li će EK uopšte uspeti da vrati duh u bocu pošto je 18 meseci samo posmatrala sistematska kršenja ljudskih prava onih koji traže zaštitu."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)