AMERIČKI PORTAL: Ruski „Cirkon“ – pretnja za mornaricu NATO-a

Novosti onlajn

05. 12. 2021. u 15:29

VETERAN NATO-a Stavros Atlamazoglu opisao je u članku za portal „1945“ kako Moskva može da zaustavi invaziju Alijanse iz dva pravca: na Krimu i Baltičkom moru.

АМЕРИЧКИ ПОРТАЛ: Руски „Циркон“ – претња за морнарицу НАТО-а

Foto AP

Prema njegovim rečima, zahvaljujući hipersoničnim protivbrodskim raketama „Cirkon“ i sistemima za protivvazdušnu odbranu S-300 i S-400 ruska vojska će stvoriti svojevrsni štit na južnom i severnom krilu, koji se na Zapadu naziva zonom zabrane pristupa (Anti-Access/Area Denial – A2/AD).

Autor podseća da najnovije protivbrodske rakete mogu da dostignu brzinu od devet maha i da gađaju ciljeve u radijusu od hiljade kilometara, što znači da krstareće rakete ovog tipa ne mogu da se zaustave.

- ‘Cirkoni’ mogu postati ozbiljna prepreka za mornarice zemalja NATO-a - istakao je kolumnista.

Analitičar je naglasio da oni predstavljaju univerzalno oružje, jer se može primeniti i na bojištu i u svojstvu strateškog naoružanja. Osim toga, mogu da se lansiraju i na moru i sa kopna.

Ovo oružje će omogućiti potapanje brodova i obaranje aviona NATO-a koji se približavaju Krimu i Baltiku. Osim toga, ono će obezbediti relativno povoljne uslove za kopnene operacije ruske vojske, zaključio je autor.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju