AMERIČKI PORTAL: Ruski „Cirkon“ – pretnja za mornaricu NATO-a

Novosti onlajn

05. 12. 2021. u 15:29

VETERAN NATO-a Stavros Atlamazoglu opisao je u članku za portal „1945“ kako Moskva može da zaustavi invaziju Alijanse iz dva pravca: na Krimu i Baltičkom moru.

АМЕРИЧКИ ПОРТАЛ: Руски „Циркон“ – претња за морнарицу НАТО-а

Foto AP

Prema njegovim rečima, zahvaljujući hipersoničnim protivbrodskim raketama „Cirkon“ i sistemima za protivvazdušnu odbranu S-300 i S-400 ruska vojska će stvoriti svojevrsni štit na južnom i severnom krilu, koji se na Zapadu naziva zonom zabrane pristupa (Anti-Access/Area Denial – A2/AD).

Autor podseća da najnovije protivbrodske rakete mogu da dostignu brzinu od devet maha i da gađaju ciljeve u radijusu od hiljade kilometara, što znači da krstareće rakete ovog tipa ne mogu da se zaustave.

- ‘Cirkoni’ mogu postati ozbiljna prepreka za mornarice zemalja NATO-a - istakao je kolumnista.

Analitičar je naglasio da oni predstavljaju univerzalno oružje, jer se može primeniti i na bojištu i u svojstvu strateškog naoružanja. Osim toga, mogu da se lansiraju i na moru i sa kopna.

Ovo oružje će omogućiti potapanje brodova i obaranje aviona NATO-a koji se približavaju Krimu i Baltiku. Osim toga, ono će obezbediti relativno povoljne uslove za kopnene operacije ruske vojske, zaključio je autor.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)