PORUKA KIJEVU IZ DONBASA: U slučaju rata pozvaćemo Rusiju u pomoć

Novosti online

02. 12. 2021. u 21:25

LIDER samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je da ne isključuje mogućnost da se Rusiji obrati za pomoć u slučaju da u Donbasu dođe do vojnih akcija velikih razmera.

ПОРУКА КИЈЕВУ ИЗ ДОНБАСА: У случају рата позваћемо Русију у помоћ

Foto: Depositphotos/Printscreen

-Naravno, oslanjamo se na svoje snage, ali, uzimajući u obzir da Ukrajina sve više uvlači spoljne snage, što odlično vidimo - broj vežbi SAD i NATO-a se povećao u poređenju sa prošlom godinom, a prema planu za sledeću godinu još ozbiljnije će se povećati. Biće teško. U svakom slučaju, reagovaćemo u skladu sa situacijom, rekao je on za televiziju „Rosija 24“.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da zatraže pomoć od Rusije, rekao je da i to ne isključuje.

Pušilin je i podvukao da se Oružane snage DNR-a nalaze u povišenoj borbenoj gotovosti.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna