AMERIKA PRVO DA REŠI SVOJE PROBLEME: Rusija o organizovanju „Samita za demokratiju“

Novosti onlajn

01. 12. 2021. u 14:53

SJEDINJENE Američke Države bi trebalo da reše svoje probleme i prevaziđu društvene podele kod sebe pre nego što počnu da se bave „izvozom demokratije - navodi se u izjavi objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

АМЕРИКА ПРВО ДА РЕШИ СВОЈЕ ПРОБЛЕМЕ: Русија о организовању  „Самита за демократију“

Foto: Piksabej

- Pre nego što započnu ‘izvoz demokratije’, pozivamo severnoameričke partnere da prvo reše probleme u svojoj kući i probaju da prevaziđu dubok raskol u društvu po pitanjima etike, vrednosti, vizije svoje prošlosti i budućnosti“, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su izjavili da, pokušavajući da igraju ulogu „globalnog demokratskog lidera - SAD već duži niz godina vode u svetu po broju zatvorenika kojih je više od dva miliona.

- Uslovi u mnogim zatvorima su ponižavajući. Vašington nastavlja da zataškava slučajeve mučenja u specijalnom zatvoru u Guantanamu. Specijalne američke službe imaju praksu, koja je bez presedana za moderan svet, praksu otvaranja tajnih zatvora na teritorijama saveznih zemalja - napomenuli su u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Takođe se primećuje da je lobiranje u SAD zapravo legalizovani oblik korupcije.

- Predstavnike zakonodavne vlasti de fakto kontroliše krupni biznis. Oni, kako unutar države tako i van nje, zagovaraju pre svega interese svojih ‘sponzora’, koji su po pravilu privatne korporacije, a ne narod i birači - podvukli su u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

"Samit za demokratiju“ je planiran 9-10. decembra. SAD su na njega pozvale 110 zemalja, osim Rusije i Kine. Istovremeno se na spisku pozvanih nalazi Tajvan koji SAD, zajedno sa drugim zemljama, formalno smatraju delom „jedne Kine“. Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov smatra da je ovaj događaj usmeren protiv Rusije i Kine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SCENA KOJA SE PREPRIČAVA: Mališan odgovorio TAČNO na Putinovo pitanje, a on ga je ISPRAVIO - nema granica! (VIDEO)