OD ČEGA STREPI MI6: Britanska obaveštajna služba kao najveću pretnju ističe Kinu, Rusiju, Iran

D. D. S.

01. 12. 2021. u 14:40

ŠEF britanske spoljne obaveštajne agencije "Em-Aj-Siks" (MI6) Ričard Mur rekao je da je Kina jedna od najvećih pretnji Velikoj Britaniji i njenim saveznicima i da bi "pogrešna procena" Pekinga mogla da dovede do rata.

OД ЧЕГА СТРЕПИ МИ6: Британска обавештајна служба као највећу претњу истиче Кину, Русију, Иран

Ilustracija / Foto Depositphotos

Kao najveće bezbednosne pretnje Velikoj Britaniji MI6 izdvojio je i Rusiju, Iran i međunarodni terorizam, koji s Kinom čine "veliku četvorku" bezbednosnih pitanja sa kojima se britanski špijuni suočavaju u nestabilnom svetu.

U prvom obraćanju javnosti otkako je u oktobru 2020. postao šef MI6, Mur je izuzetno oštro govorio o navodnim pretnjama od ovih država. Kazao je da je Kina "najveći pojedinačni prioritet" MI6, jer njeno rukovodstvo u sve većoj meri podržava "hrabru i odlučnu akciju" radi ostvarenja sopstvenih interesa. Mur je Kinu nazvao "autoritarnom državom sa drugačijim vrednostima" od britanskih, navodeći da Peking sprovodi "špijunske operacije velikih razmera" protiv Velike Britanije i njenih saveznika i da izvozi tehnologiju koja omogućava "mrežu autoritarne kontrole" širom sveta.

Rusiju je optužio da stoji iza sve većeg broja hakerskih napada i da pokušava da se meša u demokratske procese drugih zemalja. "Mi i naši saveznici i partneri moramo da se suprotstavimo ruskim aktivnostima koje su u suprotnosti sa međunarodnim sistemom zasnovanim na pravilima", naveo je šef MI6. Mur je kazao da Iran koristi ekstremističku grupu Hezbolah da podstakne politička previranja u susednim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)