POTPUNO ODSUTAN: Trampa uopšte nisu zanimali dnevni izveštaji CIA

Novosti onlajn

01. 12. 2021. u 09:25

BIVŠI predsednik SAD nije čitao brifinge, tražio je da mu se prepričaju najzanimljiviji detalji, činjenice su mu bile nevažne.

ПОТПУНО ОДСУТАН: Трампа уопште нису занимали дневни извештаји ЦИА

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp, bivši predsednik SAD, bio je gotovo odsutan tokom redovnih obaveštajnih brifinga, tvrdi Džejms Klaper, bivši direktor Nacionalne obaveštajne agencije. Klaper, koji je služio u administraciji Baraka Obame, Trampovog prethodnika, polagao je račune milijarderu iz Njujorka tokom tranzicionog perioda, nakon predsedničkih izbora 2016.

Obama nije imao milosti - Rusko pitanje bilo najvažnije

Tokom tranzicionog perioda najvažnije pitanje u SAD bilo je rusko mešanje u izborni proces. Odlazeći predsednik Barak Obama naredio je obaveštajnim službama da pronađu dokaze o ruskom mešanju u izbore i da ih dobije pre nego što napusti funkciju. Obama je 29. decembra 2016. proterao 25 ruskih diplomata u znak odmazde. Tramp je 6. januara 2017. imao sastanak sa direktorima tri najvažnije obaveštajne službe u SAD, na kojima je razgovarano o ruskom mešanju u izbore. Tramp se potom oglasio na Tviteru, poručivši u poruci da "obaveštajne službe možda ne znaju o čemu pričaju".

Neznanje i nepoštovanje

Njegova zapažanja o brifinzima, koje tradicionalno dobijaju američki predsednici, objavljena su u knjizi "Upoznavanje predsednika", koju je napisao Džon L. Helgerson, penzionisani agent CIA. Klaper navodi da je Tramp umeo da bude vrlo ljubazan i dostupan za saradnju, ali i da je bio potpuno odsutan što se tiče suštine.

- Donald Tramp se nije držao važnih stvari. Od sat vremena, koliko traje brifing, bilo je tek osam minuta ozbiljne diskusije o suštinskim stvarima. To su bile nepremostive razlike. Obaveštajna zajednica radi sa činjenicama i dokazima, ali Trampa oni nisu zanimali - izjavio je Klaper i dodao: - Tramp nije uopšte čitao brifinge, tražio je da mu se prepričaju najzanimljiviji detalji. Nakon što je smenjen sa funkcije, Klaper je optužio Trampa za "neznanje i nepoštovanje" jer je otpustio Džejmsa Komija, direktora FBI, tvrdeći da je "zastrašujuće što 45. predsednik SAD ima pristup šiframa za aktiviranje nuklearnog oružja".

Preko društvenih mreža - Svađao se s CIA

Tramp je ostao upamćen i po čestim sukobima sa obaveštajnim agencijama i CIA, koje je vodio preko društvenih mreža. "Obaveštajne agencije nije trebalo da dozvole da lažni izveštaj procuri u javnost. To je poslednji pucanj u mene. Da li živimo u nacističkoj Nemačkoj?", upitao je Tramp pošto je svetlost dana ugledao izveštaj o tome kako Rusija poseduje kompromitujući materijal o njemu. Usled velikih tenzija, više desetina zaposlenih u CIA podnelo je ostavke.

Menhetn i Florida

Tokom tranzicionog perioda, koji je trajao 10 nedelja, Klaper je imao ukupno 14 brifinga sa Trampom. Neke obaveštajne izveštaje Tramp je dobijao u svojoj kuli na Menhetnu, a neke u odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, koje je u obaveštajnim krugovima dobilo nadimak "južna Bela kuća".

Ted Gistaro, analitičar CIA, koji je bio prisutan tokom brifinga, seća se da je Tramp više voleo da razgovara nego da čita: - Jedva da je izveštaje i uzimao u ruke. Voleo je da razgovara. Tokom diskusije kratko je držao pažnju. Potom bi počeo da priča o nečemu drugom i totalno bi odlutao od teme.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri