ZAŠTITA I PROMOCIJA: Ministri kulture EU raspravljali o kulturnoj baštini

Tanjug

30. 11. 2021. u 23:53

MINISTRI Ministri kulture Evropske unije danas su razgovarali o kulturnoj baštini i pravima na baštinu, u kontekstu održivog razvoja i budućnosti Evrope, kao i o načinima zaštite i promocije ovog prava.

ЗАШТИТА И ПРОМОЦИЈА: Министри културе ЕУ расправљали о културној баштини

Zgrada EU u Briselu / Foto AP

Ministri su usvojili i zaključke o visokokvalitetnoj arhitekturi i izgrađenoj životnoj sredini kao ključnim elementima inicijative za Novi evropski Bauhaus, kao i zaključke o dostupnosti i konkurentnosti evropskog audiovizualnog i medijskog sadržaja, prenosi Hina.

Savet EU je istakao da je evropski audiovizualni i medijski sektor teško stradao u pandemiji kovida 19, a da su prihodi u kinematografiji pali između 70 i 80 odsto, dok je istovremeno snažno porasla potražnja za internetskim pretplatama na usluge videa na zahtev.

Novi evropski Bauhaus inicijativa je EU koja ima za cilj plansku gradnju po načelima energetske efikasnosti, to je ekološki, privredni i kulturni projekt usmeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem sprovođenja evropskog Zelenog plana, navodi Hina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)