VLADA SE IZRAZILA NEGATIVNO: Čileanski parlament odbacio proširenje prava na abortus

Tanjug

30. 11. 2021. u 19:34

DONJI dom čileanskog parlamenta odbacio je danas nacrt zakona kojim se proširuje pravo ženama na legalan abortus, a o ovom predlogu negativno se izrazila i Vlada te zemlje.

ВЛАДА СЕ ИЗРАЗИЛА НЕГАТИВНО: Чилеански парламент одбацио проширење права на абортус

Foto: Tanjug/AP Photo

Poslanica Socijalističke partije Maja Fernandez, koja je predložila nacrt zakona, kritikovala je njegovo odbijanje i poručila da će to usmeriti žene na rizičnije ilegalne abortuse, prenosi Rojters.

 - Mnogi i dalje vole da postoje tajni abortusi u kojima su žene podvrgnute nehumanim uslovima - napisala je ona na Tviteru.

Krajem septembra, čileanski poslanici su glasali za raspravu o predlogu zakona o legalizaciji prekida trudnoće do 14 nedelja.

U Čileu je potpuna zabrana abortusa ukinuta 2017. godine, a zakon je legalizovao prekid trudnoće kada je život žene u opasnosti, ako je fetus neodrživ ili kada je trudnoća nastala kao posledica silovanja.

Brojne zemlje konzervativne Latinske Amerike preduzele su korake za dekriminalizaciju abortusa, uključujući Argentinu prošle godine, i Meksiko, gde je Vrhovni sud u septembru jednoglasno presudio da je kažnjavanje abortusa neustavno, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)