KRALJICA ELIZABETA ODLAZI U ISTORIJU: Barbados danas postaje republika, princ Čarls na inauguraciji predsednice

Tanjug

30. 11. 2021. u 00:42

BARBADOS će danas na 55. godišnjicu nezavisnosti promeniti oblik vladavine i postati republika, a britanska kraljica Elizabeta Druga više neće biti šef te karipske države.

КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ: Барбадос данас постаје република, принц Чарлс на инаугурацији председнице

Foto: EPA

Britanski princ Čarls doputovao je u nedelju na to karipsko ostrvo kako bi prisustvovao inauguraciji izabrane predsednice Sandre Mejson. Time će Barbados, oko 400 godina otkako su prvi britanski brodovi stigli do obala ostrva, ukloniti poslednje tragove kolonijalnog sistema.

Princ Čarls će na inauguraciji održati govor u kojem će istaći prijateljstvo dva naroda, uprkos promeni ustavnog sistema. Barbados će ostati u Komonveltu, grupi koju čine 54 zemlje bivše britanske kolonije širom Afrike, Azije, Severne i Južne Amerike i Evrope.

Britanci su zauzeli ostrvo 1627. godine i izbrisali svaki trag prvobitnih stanovnika, Aravakakoji su tamo živeli godinama. Britanski kolonijalisti su iz Afrike brodovima dovozili robove da bi radili na poljima šećerne trske, pa je današnja populacija od oko 300.000 ljudi većinom afričkog porekla.

Poslednji put je jedna zemlja uklonila britansku kraljicu sa čela države kada je Mauricijus, ostrvo u Indijskom okeanu, proglašen za republiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)