USVOJILI PREPORUKE O KOMBINOVANOJ NASTAVI: Evo kako će đaci u zemljama EU da pohađaju časove

Tanjug

29. 11. 2021. u 23:23

MINISTRI obrazovanja država clanica EU usvojili su danas preporuku o kombinovanom učenju koje se pokazalo kao dobro rešenje tokom pandemije korona virusa.

УСВОЈИЛИ ПРЕПОРУКЕ О КОМБИНОВАНОЈ НАСТАВИ: Ево како ће ђаци у земљама ЕУ да похађају часове

Foto: Depositphotos

Preporuka o kombinovanom učenju predviđa kratkoročne mere kao direktan odgovor na izazove koje je nametnula globalna zdravstvena kriza, kako bi se ojačao obrazovni sistem i otpornija Evropa, navodi se u izveštaju STA. Mere podrazumevaju kombinaciju učenja u školi, u drugom okruženju, učenje licem u lice i uz korišćenje različitih digitalnih i analognih alata.

- Ove mere o kombinovanom učenju su konkretan odgovor na pandemiju koja je radikalno omela obrazovanje - ocenila je ministarka obrazovanja Slovenije Simona Kustec.

Ministri su se složili da bi države članice trebalo da preuzmu veću odgovornost, da su im potrebne konkretne političke smernice, kao i bliže veze na političkom i tehničkom nivou, objasnila je Kustec. Ministar nauke i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuhs ocenio je da se hrvatski obrazovni sistem dobro snašao tokom pandemije, prenela je ranije HINA.

- Slušajući kolege iz drugih zemalja, mislim da je Hrvatska prilicno dobro već primenila ono o čemu smo danas razgovarali - kombinaciju učenja u školi, učenja licem u lice i korišćenja modernih tehnologija, tačnije svih tehničkih i softverskih mogućnosti koje mogu da se primene u nastavnom procesu - izjavio je Fuhs na konferenciji za novinare i ocenio da bi ideju o kombinovanom učenju trebalo nastaviti i kada pandemija kovida-19 bude prošla.

Deo sednice Saveta za obrazovanje, omladinu i sport EU bio je posvećen mladima jer se Evropska godina mladih obeležava 2022. godine. Usvojeno je nekoliko rezolucija, uključujući i onu o očuvanju gradskih prostora koji omogućavaju učešće mladih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)