VOĐA TALIBANA MOLI ZA POMOĆ: Zemlja na pragu humanitarne katastrofe, oglasio se premijer

Novosti online

28. 11. 2021. u 18:13

VOĐA talibana Mula Mohamed Hasan Ahund održao je svoje prvo televizijsko obraćanje otkako je grupa preuzela vlast u Afganistanu sredinom avgusta.

ВОЂА ТАЛИБАНА МОЛИ ЗА ПОМОЋ: Земља на прагу хуманитарне катастрофе, огласио се премијер

Foto: Profimedia

Zakleo se da se neće mešati u poslove drugih zemlja i zatražio međunarodnu pomoć.

- Uveravamo sve zemlje da se nećemo mešati u njihove unutrašnje stvari i želimo da imamo dobre ekonomske odnose s njima - rekao je Mula Mohamed Hasan Ahund, suosnivač Talibana i sadašnji premijer vlade.

Tokom svog 30-minutnog govora, Hasan je insistirao na tome da su talibani "pokušavali da reše probleme ljudi", za šta je okrivio prethodnu vladu zemlje koju su podržavale SAD, nazivajući je najslabijom na svetu.

Avganistan se suočava s humanitarnom katastrofom, a polovina od 38 miliona stanovnika je na rubu gladi, prema procenama UN-a.

Inflacija je izmakla kontroli, a cene hrane su skočile jer je loša ekonomska situacija dodatno pojačana sankcijama i povlačenjem strane pomoći nakon što su talibani preuzeli vlast. Strana pomoć je ranije činila do 75 posto avganistanskog budžeta pod prethodnom administracijom.

- Tražimo od svih međunarodnih dobrotvornih organizacija da ne uskraćuju svoju pomoć i da pomognu našoj iscrpljenoj naciji - rekao je talibanski vođa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)