PARIZ HOĆE RAZGOVOR KAD SE BRITANCI UOZBILJE: Odnosi Francuske i Londona se zategli do usijanja posle utapanja izbeglica u vodama Lamanša

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

26. 11. 2021. u 23:11

TRAGEDIJA migranata u Lamanšu zategla je do usijanja odnose između Pariza i Lodona.

ПАРИЗ ХОЋЕ РАЗГОВОР КАД СЕ БРИТАНЦИ УОЗБИЉЕ: Односи Француске и Лондона се затегли до усијања после утапања избеглица у водама Ламанша

Izbeglice u Francuskoj / Foto AP

Pismo koje je britanski premijer Boris DŽonson sinoć poslao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, i pritom ga zakačio na društvene mreže, sa predlogom da se ilegalni migranti koji pređu Lamanš vraćaju, naljutilo je francuske vlasti do te mere da je britanskoj ministarki unutrašnjih poslova Priti Patel povučen poziv za važan sastanak koji se održava u nedelju u francuskom gradu Kaleu.

- Iznenađen sam metodama kada nisu ozbiljne. Ne komunicira se među liderima "Tviterom" i objavljivanjem pisama o ovakvim temama. Nismo uzbunjivači. Videćemo s Britancima kako da efikasno rešimo ovo pitanje, ako odluče da budu ozbiljni - rekao je u petak ogorčeno francuski predsednik.

Makron je istakao da migranti ne žele da ostanu u Francuskoj, zemlji tranzita ka Velikoj Britaniji u koju hoće da pređu po svaku cenu, te da treba naći odgovor da se spreči njihov dolazak, jer je kasno kada su već na francuskoj teritoriji.

DŽonson je odmah posle Makronovog obraćanja uzvratio da mu nije žao što je poslao pismo i objavio ga. Povodom njegovog predloga o mešovitim patrolama uz francusku obalu, u Francuskoj prenose i podsmevanje nekih britanskih medija na račun francuske policije koju, kako kažu, prikazuju s cigaretom i šoljicom kafe u ruci, nezaintersovanu i nesposobnu da zaustavi migrante.

Na sve to nadovezao se i problem s ribarima. Dovoljno da se u komentarima u Parizu govori da "odnosi između Francuske i Velike Britanije možda nikada nisu bili lošiji, eventualno tokom Stogodišnjeg rata".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)