STOLTENBERG POSLAO PORUKU RUSIJI: Upotreba sile protiv Ukrajine imaće cenu

Novosti online

26. 11. 2021. u 20:48

NATO primećuje neobično koncentrisanje ruskih snaga kod granica sa Ukrajinom, uključujući tenkove, artiljeriju i bespilotne letelice, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u Briselu.

СТОЛТЕНБЕРГ ПОСЛАО ПОРУКУ РУСИЈИ: Употреба силе против Украјине имаће цену

Jens Stoltenberg / Arhiva

- Već drugi put ove godine primećuje se velika i neobična koncentracija ruskih snaga u tom regionu. Uključuju i teško naoružanje, kao što su tenkovi, artiljerija, oklopne jedinice, bespilotne letelice, sisteme za elektronsko ratovanje kao i vojne jedinice u borbenoj gotovosti. To je ničim izazvano gomilanje vojne moći koje povećava napetost i rizike - rekao je generalni sekretar NATO-a.

Kako je dodao, Rusija bi trebalo da pokaže transparentnost kako bi se smanjila napetost.

- Pozivamo Rusiju da u situaciji sa Ukrajinom smanji tenzije i deluje transparentno, a takođe šaljemo jasan signal da će svaka upotreba sile protiv Ukrajine imati posledice i cenu za Rusiju - upozorio je Stoltenberg uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a u Rigi 30. novembra i 1. decembra.


Kako je dodao, ministri će razgovarati o situaciji u crnomorskom regionu, „jačanju vojne aktivnosti Rusije“ na granici sa Ukrajinom, kao i o situaciji na granici sa Belorusijom.
Kijev i zapadne zemlje u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije kod granica Ukrajine. Kremlj je poručio da Rusija premešta svoje trupe na svojoj teritoriji po svom nahođenju, te da to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.
 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili