POMOĆ DRŽAVE I GRADA: Rekonstrukcija Doma kulture u Mišaru

V.Mitrić

19. 11. 2021. u 19:57

U PUNOM zamahu je rekonstrukcija Doma kulture, vlasništvo grada Šapca, u selu Mišari.

ПОМОЋ ДРЖАВЕ И ГРАДА: Реконструкција Дома културе у Мишару

Foto: V.Mitrić

U ovom zdanju su smešteni muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru, prostorije MZ Mišar, mesna kancelarija Mišar, objekat JP ,,Pošte Srbije”, restoran ,,Karađorđe“ i Mišarska galerija.

Gradonačelnik Šapca, Aleksandar Pajić, koji je posetio majstore koji izvode radove, istakao je da je” ova višenamenska zgrada, po svojoj prirodi, poslednjih godina imala dosta problema sa prokišnjavanjem krovne konstrukcije, ali i unutrašnjim nedostacima, koji su sprečavali njenu korisniju upotrebu u kulturne i druge svrhe”.


-Zahvaljujući gradu Šapcu, koji je sa projektom ,,Mišar, prošlost, sadašnjost, budućnost“, konkurisao i dobio pare u okviru programa ,,Gradovi u fokusu 2021″ Ministarstva kulture i informisanja, rekonstrukcija ovog zdanja doneće nov kvalitet kulturnog života Mišara, šabačke Posavine, a verujemo i svih naših sugrađana Šapca.

- Ministarstvo kulture i informisanja za ove namene izdvojilo 15 miliona dinara, a grad Šabac 8 miliona.Nadamo se da će radovi na rekonstrukciji Zgrade kulture Mišar, biti obavljeni kvalitetno i u predviđenom roku, čime će se steći uslovi da ovaj objekat posle višedecenijskog zanemarivanja, dobije novi sjaj i upotrebnu vrednost. Poštovanje slavne prošlosti nas obavezuje da ubrzo nakon rekonstrukcije uđemo i u projekat izrade nove muzejske postavke posvećene ovom znamenitom događaju iz naše istorije. 

Rekonstruisana Zgrada kulture Mišar, dodaje Pajić, “ daće novi polet ovom delu hrada Šapca i podići kvalitet života i kulturnih sadržaja. Radimo sve u cilju izjednačavanja uslova života na selu i gradu, što jeste naš cilj na putu stvaranja Šapca Grada budućnosti”.

Menadžer projekta ,,Mišar, prošlost, sadašnjost, budućnost“, Dejan Živanović istakao je da je Mišar mesto poznato širom Srbije po čuvenom boju i pobedi srpskih ustanika nad turskom vojskom 1806. godine.


-Rekonstrukcijom Zgrade kulture Mišar ona će dobiti novu upotrebnu vrednost. Steći će se svi uslovi za izradu nove muzejske postavke posvećene Boju na Mišaru, ali i korišćenje svih ostalih prostorija koje ovu višenamensku zgradu čine veoma značajnim kulturnim objektom za grad Šabac. Zdanje Zgrade kulture Mišar datira iz 1948. godine.

- Ova zgrada je godinama unazad imala strukturalne probleme koji su onemogućivali njenu upotrebu u svrhu kulture kazao je Dejan Živanović.

 

Darko Nikolić, predsednik Mesne zajednice Mišar istakao je da je rekonstrukcija Zgrade kulture Mišar od velikog značaja za meštane ovog mesta.

-Dom je bio u veoma lošem stanju i odavno mu treba rekonstrukcija. Zahvaljujem se Ministarstvu kulture i gradu Šapcu što su omogućili da renoviramo Zgradu kulture Mišar. Posle renoviranja imaćemo dosta bolje uslove za naše kulturne sadržaje koji će se održavati na Mišaru - istakao je Nikolić.


 

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!