LUKAŠENKO OČEKUJE TELEFONSKI POZIV: Beloruska, Turska i Sirijska avio-kompanija prestale da prodaju karte migrantima za Minsk

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

15. 11. 2021. u 08:20

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko je spreman za dijalog ne samo sa Angelom Merkel nego i sa drugim evropskim liderima kako bi se rešila migrantska kriza koja danima traje na belorusko-poljskoj granici.

ЛУКАШЕНКО ОЧЕКУЈЕ ТЕЛЕФОНСКИ ПОЗИВ: Белоруска, Турска и Сиријска авио-компанија престале да продају карте мигрантима за Минск

Aleksandar Lkašenko, Foto AP

Lukašenkova portparolka Natalija Ejsmont je kazala da je Zapad prekinuo komunikaciju sa sadašnjim rukovodstvom u Minsku posle predsedničkih izbora, pa su oni ti koji sada treba da (telefonom) pozovu predsednika Belorusije.

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel dva puta je telefonirala Putinu i molila ga da utiče na Lukašenka, ali joj je on odgovorio da bi najbolje bilo da iz Berlina direktno zovu u Minsk. Zapadni političari su do sada ponavljali da ne priznaju Lukašenka kao predsednika jer smatraju da je na izborima pobedila Svetalana Tihanovska. Ali ona nema uticaja na vlasti u Belorusiji pa će neko od evropskih lidera morati da pozove Lukašenka jer je zajednički interes da se migrantski problem reši.

U međuvremenu je rukovodstvo Bavarske poručilo da je "iz humanih razloga", spremno da primi migrante u ovu nemačku pokrajinu, jer se oni smrzavaju u graničnoj zoni Poljske i Belorusije. Tri grada, Minhen, Erlangen i Nirnberg spremni su za njihov prihvat.

Migranti na belorusko-poljskoj granici, Foto AP

Humanitarne službe u Nemačkoj primile su do sada 38 pismenih molbi migranata koji traže pomoć.

Avio-kompanije iz Sirije i Iraka, koje se sumnjiče da su prevozile migrante sa Bliskog istoka u Belorusiju, stopirale su letove za Minsk. I u Turskoj su zabranili prodaju karata građanima Iraka, Sirije i Jemena koji žele da putuju u Minsk.

Da i vlasti u Belorusiji žele da se što pre završi migrantska kriza dokaz je i to da je njihova avio-kompanija "Belavija" prestala da prevozi građane Iraka, Sirije i Jemena na letovima iz Turske u Minsk.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je odgovorio na optužbe kako je njegova zemlja umešana u migrantsku krizu na granici Poljske i Belorusije. Putin je u intervjuu TV kanalu Rusija kazao da su zapadne zemlje, ratujući u Iraku i drugim zemljama, isprovocirale izbeglice da krenu ka zapadnoj Evropi.

Interesantno je da Putin ističe da je o migrantima na poljsko-beloruskoj granici saznao iz novina i da o tome uopšte nije razgovarao sa Aleksandrom Lukašenkom.

Što se tiče mogućeg zaustavljanja gasovoda Jamal - Evropa koji prolazi kroz četiri zemlje

- Rusiju, Belorusiju, Poljsku i Nemačku i koji se pominje kao Lukašenkov adut u sukobu sa Zapadom, "Novosti" su već pisale da je Kremlj protiv toga. Naime, obustavljanjem protoka gasa, Belorusija bi prekršila ugovor o tranzitu, a osim toga napravila bi Rusiji a i sebi ekonomsku štetu. 

Ukrajinci će pucati

PREDSTAVNICI ukrajinskih vojnih snaga koje su zadužene da brane granicu poručili su preko medija da će pucati na migrante koji budu dolazili iz pravca Belorusije. Ranije su ukrajinske vlasti govorile da je kod njih zabranjeno da se puca na migrante čak ako i probiju granicu. Kijev će na granicu sa Belorusijom poslati oko 8.500 vojnika i policajaca, kao i 15 helikoptera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)