AMERIKANCI UBILI 70 ŽENA I DECE U SIRIJI: NJujork tajms objavio stravične detalje masakra

Novosti online

14. 11. 2021. u 10:06

AMERIČKA vojska je sakrila vazdušni napad u kojem je bombardovala veliku grupu žena i dece u sirijskom gradu Baguzu, ubivši na desetine, tokom poslednjih dana bitke protiv ISIS-a 2019. godine, izvestio je u subotu NJujork tajms (NYT).

АМЕРИКАНЦИ УБИЛИ 70 ЖЕНА И ДЕЦЕ У СИРИЈИ: Њујорк тајмс објавио стравичне детаље масакра

Foto: Tviter

Dana 18. marta 2019, američki jurišni lovac-bombarder F-15E bacio je bombu od 230 kilograma na gomilu koja se stisnula uz obalu reke, ubivši desetine ljudi. Dok su preživeli pokušavali da se iskobeljaju, mlaznjak je bacio bombu od 910 kilograma, a onda je još jedna ubila većinu njih.

Analitičar iz Kombinovanog centra za vazdušne operacije američke vojske u vazduhoplovnoj bazi Udeid u Kataru otkucao je na bezbednom sistemu za ćaskanje: "Mlaznim avionom ubili smo 50 žena i dece."

Prva procena napada pokazala je da je broj poginulih 70. NJujork tajms je objavio da je "udar na Baguz bio jedan od najvećih incidenata sa civilnim žrtvama u ratu protiv ISIS-a, ali ga američka vojska nikada nije javno priznala".

- Pravni službenik označio je napad kao mogući ratni zločin koji zahteva istragu. Ali skoro na svakom koraku, vojska je povlačila poteze koji su prikrivali katastrofalni udar. Broj mrtvih je umanjen. Izveštaji su kasnili, dezinfikovani i bili skrivani. Koalicione snage predvođene SAD buldožerom su uništile mesto eksplozije. A najviši lideri nisu obavešteni - preneo je NYT.

Foto: Tanjug/AP

- Činilo se da je rukovodstvo bilo spremno da ovo zataška. Niko nije želeo da ima bilo šta s tim - rekao je DŽin Tejt, istražitelj koji je radio na slučaju za kancelariju generalnog inspektora.

Istraga NYT otkrila je da je bombardovanje odobrila poverljiva američka jedinica za specijalne operacije, Task Force 9, koja je bila zadužena za kopnene operacije u Siriji.

- Operativna grupa je delovala u takvoj tajnosti da nije obavestila čak ni svoje vojne partnere o svojim akcijama - izvestio je NYT.

Ove nedelje, američka Centralna komanda je priznala da je u napadu poginulo 80 ljudi, ali je rekla da je "opravdan". U njemu se navodi da su "bombe ubile 16 boraca i četiri civila. Što se tiče ostalih 60 ubijenih, nije bilo jasno da li su to bili civili, delom zato što su i žene i deca u ISIS-u ponekad koristili oružje."

NYT je saopštio da je njegova istraga o napadu u Baguz pokazala da je operativna grupa zaobišla pravila namenjena zaštiti civila i da su se trupe retko suočavale sa posledicama kada bi izazvale smrt civila. Službenici CIA-e koji rade u Siriji naveli su da je u oko 10 incidenata operativna grupa pogodila mete znajući da će civili biti ubijeni, i izrazili su zabrinutost kod generalnog inspektora Ministarstva odbrane.

Generalni inspektor je istražio i utvrdio da su svi napadi legalni. Osoblje u operativnom centru u Kataru se takođe zabrinulo za napade operativne grupe, a advokati Vazduhoplovstva su počeli da traže opravdanja za samoodbranu što je termin koji je operativna grupa koristila prilikom kvalifikovanja ovakvih udara, a zatim ih upoređivala sa snimcima dronova, prenosi Al-Arabiya News.

Otkrili su da je "radna grupa dodavala detalje koji bi zakonski opravdali napade, kao što je viđenje čoveka sa oružjem, čak i kada ti detalji nisu bili vidljivi na snimku".

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)