ZAPOŠLJAVANJE U SAD UBRZANO: Broj onih koji imaju posao jos uvek ispod predpandemijskog nivoa

Novosti online

06. 11. 2021. u 09:44

TEMPO zapošljavanja u najvećem svetskom gospodarstvu u oktobru je ubrzan, no broj zaposlenih još je uvek osetno ispod pretpandemijskih nivoa, pokazao je u petak izveštaj ministarstva rada. Broj zaposlenih u SAD-u u oktobru je neto uvećan za 531 hiljadu, nakon porasta za revidiranih 312 hiljada u septembru i 483 hiljade u avgustu, objavilo je ministarstvo.

ЗАПОШЉАВАЊЕ У САД УБРЗАНО: Број оних који имају посао јос увек испод предпандемијског нивоа

Foto AP

Kako prenosi Blic:

Procenu za septembar ministarstvo je tako podiglo za 118 hiljada, a onu za avgust za 117 hiljada, napominju.

Iz toga proizlazi da je ukupno u ta dva meseca broj zaposlenih bio za 235 hiljada veći nego što je ministarstvo bilo prvobitno izvestilo.

Od početka godine u proseku je tako broj zaposlenih u najvećem svetskom gospodarstvu mesečno rastao za 582 hiljade, pokazuju podaci ministarstva, piše See Biz.

Izrazitije su uoktobru nastavili zapošljavati poslodavci u ugostiteljstvu i aktivnostima u slobodno vreme, u segmentu stručnih i poslovnih usluga, te prevozu i skladištenju. Izraženije zapošljavanje zabeleženo je i u proizvodnom sektoru, objavilo je ministarstvo.

U državnom sektoru obrazovanja broj zaposlenih dodatno se pak smanjio.

Od aprila 2020. broj zaposlenih u SAD-u uvećan je za 18,2 miliona, no još je uvijek za 4,2 miliona manji u poređenu s pretpandemijskim nivoima u februaru 2020. godine, navodi se u izveštaju ministarstva.

Stopa nezaposlenosti u oktobru je bila za 0,2 odsto niža nego u prethodnom mesecu, kliznuvši na 4,6 odsto. Broj nezaposlenih pritom je smanjen na 7,4 miliona, objavilo je ministarstvo, napominjući da njihov broj kontinuirano pada.

Takođe napominju da oba pokazatelja očekuju poboljšanje u poređenu s visokim nivoom u razdoblju od februara do aprila 2020. u punom jeku pandemijske krize.

Stopa nezaposlenosti tako je još uvijek 1,1 odsto viša nego što je bila u februaru 2020. godine, kada je iznosila 3,5 odsto, a broj nezaposlenih za 1,7 miliouna veći nego što je bio pre izbijanja pandemije, objavilo je ministarstvo.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

ŠTA SE KRIJE KOD MALOG ZVORNIKA: Justinijanov projekat ogromnih razmera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave