NEĆEŠ VAKCINU, IDI NA BIRO: Mere u borbi protiv virusa korona trenutno najoštrije u Letoniji i Kanadi

I. STANOJEVIĆ

05. 11. 2021. u 22:33

DRASTIČNE mere u borbi protiv virusa korona uvode se širom sveta, a u Letoniji i Kanadi su, trenutno, najrigoroznije.

НЕЋЕШ ВАКЦИНУ, ИДИ НА БИРО: Мере у борби против вируса корона тренутно најоштрије у Летонији и Канади

Sve više zemalja zahteva vakcinaciju zaposlenih, Foto EPA

Letonski parlament odobrio je kompanijama da zaposlene koji odbijaju vakcinaciju otpuste, ili upute na rad od kuće. Prema novom letonskom zakonu, kompanije mogu da otpuste zaposlene ako ne prime vakcinu tokom tromesečne suspenzije. Nova pravila stupaju na snagu 15. novembra,

I poslodavci na severu američkog kontinenta otpuštaju ili šalju na neplaćeno hiljade radnika, jer se protive imunizaciji.

Nevakcinisani radnici u Kanadi, u kojoj je imunizovano više od 83 odsto građana starijih od 12 godina, zatrpani su pozivima advokata. Aviokompanije "Er Kanada" i "Vestdžet", u kojima je pelcovano više od 90 odsto osoblja, suspendovale su stotine radnika koji to nisu učinili. Bolnica u Otavi, najveća u prestonici, u kojoj je više od 99 odsto osoblja vakcinisano, poslala je 186 ljudi na neplaćeno odsustvo pošto nisu uspeli da dokažu da su imunizovani.

U sličnom pravcu kreću se i SAD. Predsednik Džo Bajden uvešće obaveznu vakcinaciju u firmama sa sto i više zaposlenih, a oni koji ne žele da se vakcinišu moraće da se testiraju jednom nedeljno. Odluka stupa na snagu od 4. januara 2022. godine. Kompanijama koje to ne budu poštovale preti kazna od 14.000 dolara po prekršaju.

Američke države, njih 11, podnele su tužbu protiv Bajdenove naredbe . "Naredba je neustavna, nezakonita i nije mudra", tvrdi glavni tužilac Misurija Erik Šmit, republikanac, koji dodaje da nadležnost za prinudnu vakcinaciju imaju države, a ne savezna vlada.

Savet zdravstvenih stručnjaka u Slovačkoj predložio je juče da se ograniči kretanje nevakcinisanih u područjima, najteže pogođenima virusom korona.

FAJZEROV "PAKSLOVID" DAJE REZULTATE

EKSPERIMENTALNA antivirusna pilula protiv kovida 19, američke farmaceutske kompanije "Fajzer", pod imenom "pakslovid", pokazala je, u ispitivanju, smanjenje za čak 89 odsto rizika od hospitalizacije ili smrti kod odraslih. Ovaj rezultat nadmašuje efikasnost koju je kompanija "Merk" utvrdila za svoju pilulu "molnupiravir", koja je prošlog meseca pokazala da može da prepolovi rizik od smrti i težeg protoka bolesti.

"Pakslovid" se pije dva puta dnevno, po tri komada.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)