ČISTKA U AMERIČKOJ MORNARICI: Oficiri smenjeni zbog ozbiljnog incidenta

Novosti online

05. 11. 2021. u 15:38

AMERIČKA mornarica sprovela je čistku zbog sudara nuklearne podmornice u Južnom kineskom moru. Smenjeni su kapetan podmornice, prvi oficir i šef tehničara za sonar.

ЧИСТКА У АМЕРИЧКОЈ МОРНАРИЦИ: Официри смењени због озбиљног инцидента

Foto Tanjug/AP

Posle sudara nuklearne podmornice "Konektikat" u Južnom kineskom moru, koja je, kako je zvanično saopšteno, udarila u podmorsku planinu, viceadmiral Karl Tomas, komandant Sedme flote američke mornarice, doneo je odluku o smeni glavnih ljudi te podmornice.

Smenjeni su komandant podmornice Kameron Aldžilani, njegov zamenik Patrik Kašin i glavni oficir za sonar Kori Rodžers, zbog, kako je objašnjeno u saopštenju američke mornarice, "izgubljenog poverenja".

- Boljim rasuđivanjem, pametnijim donošenjem odluka i doslednijim pridržavanjem procedura u planiranju navigacije, kao i nadzorom posade i kriznim menadžmentom, incident je mogao da bude predupređen - utvrdio je viceadmiral Tomas.

Nuklearna podmornica „Konektikat“ sudarila se sa nepoznatim objektom u Južnom kineskom moru 2. oktobra, pri čemu je 11 mornara povređeno.

Kasnije je saopšteno da je podmornica udarila u podmorsku planinu. Prilikom sudara, oštećen je prednji deo podmornice, zbog čega je ona na inicijalnoj popravci u bazi Guam, a posle njih će otploviti u brodogradilište Bremerton u državi Vašington na potpune popravke.

Incident je dobio i geopolitički prizvuk, pošto je Kina zahtevala da SAD objave sve njegove detalje, kao i da objasne kakav je bio zadatak podmornice u Južnom kineskom moru.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: VAŠINGTONSKE TAJNE - Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a